Belgrade Dance Center
KULTURA

Od 9. januara ove godine počeo je sa radom Belgrade Dance Centar, Nacionalne fondacije za igru i Beogradskog festivala igre, i to u samom centru Beograda, u ulici Kolarčevoj broj 3.

Centar će ponuditi profesionalne programe koje je Nacionalna fondacija za igru u okviru svoje Baletske škole razvijala i prethodnih godina sa Akademijom Teatra milanske Skale i Akademijom Vaganova iz Sankt Peterburga, ali i sasvim nove programe za decu, profesionalne i rekreativne polaznike.

U Centru će raditi vodeći pedagozi iz zemlje i inostranstva. Na samom početku, tim čine Tatjana Ulitina i Ekatarina Ulitina iz Akademije Vaganova, Ela Landsman iz izraelaske trupe Kibbutz Dance Company, Sanja Ninković i Vera Radenković, solistkinje Baleta Narodnog pozorišta, američki baletski igrač Nejtan Kotam, zatim Sandra Gnjatović, balerina koja je bila angažovana u kompanijama u Berlinu, Monte Karlu i Beogradu, kao i Snežana Paunić, jedna od najboljih srpskih gimnastičarki sa značajnim iskustvom u radu sa baletskim igračima. Za program zdrave ishrane i fitnesa zaduzen je doktor Saša Plećević, a u ponudi su i časovi joge i pilatesa, prilagođeni profesionalnim i rekreativnim polaznicima. Specijalni, stalni gosti Belgrade Dance Centra i Nacionalne fondacije za igru biće igrač pariskog Mulen Ruža, Aleksandar Josipović i prvak Baleta Pozorišta na Terazijama i koreograf, Milan Gromilić.

Centar će funkcionisati po principu plesnih centara u većim američkim gradovima, najavljujući tokom godine brojne goste, pedagoge klasičnog baleta, savremene igre, jazz dancea, stepovanja, ali i mnogih drugih plesnih formi. Pored toga, ovaj prostor smešten na centralnoj gradskoj poziciji treba da postane važno mesto za umetničku igru, strateška pozicija za kreiranje boljih uslova i odnosa prema ovoj umetničkoj disciplini, i mesto gde će se školovati budući igrači, ali i publika.

Centar takođe treba da ponudi mogućnost pripreme novih plesnih projekata trupa iz zemlje i inostranstva, odnosno ulazak u koprodukcije novih plesnih naslova koje će beogradska publika imati priliku među prvima da pogleda. Na taj način će Beogradski festival igre, kao jedna od najznačajnih evropskih plesnih manifestacija, dobiti priliku da nadalje raste, učestvujući podjednako u procesu kreacije i predstavljanja radova kako poznatih, tako i mladih koreografa.

Hubbard Street Dance Company Beogradski festival igre po 11. put BDF-visual-mali5.jpg 6. BEOGRADSKI FESTIVAL IGRE: PROGRAM Pesničenje Maratonsko Pesničenje StandUp Veče novih komičara u Blowup baru