Belgrade English Language Theatre
KULTURA · pozorište

Pozorišne radionice u Dečjem kulturnom centru, Belgrade English Language Theatre, predstavljaju kreativni način za učenje engleskog, kao i svih pozorišnih elemenata i tehnika. Radionice su namenjene deci od 6 – 18 godina, od prošle godine postoji i grupa za odrasle, a vodi ih Paul Murray, Englez koji u Beogradu živi već sedam godina.

“Kao glumac, pozorišni reditelj i dramaturg radio sam od kad sam diplomirao, 1989. godine. Uvek me je zanimao rad sa ljudima koji nisu profesionalni glumci. Jedno od mojih glavnih interesovanja bio je rad u zajednicama, korišćenje pozorišta kao sredstva društvenog ili političkog izražavanja. Bavio sam se time preko dvadeset godina u Velikoj Britaniji , podučavao sam i držao radionice na raznim mestima,” kaže Paul Murray.

Murray je završio dramaturgiju i glumu na Bretton Hall univerzitetu,  a potom  magistirao i doktorirao u oblasti pozorišnih studija, na univerzitetima u Voriku i Vinčesteru. U razgovoru za City Magazine navodi da ga je u  Beograd  doveo splet različitih okolnosti – najpre profesionalna saradnja sa jednom ovdašnjom nevladinom organizacijom, a kasnije i veza sa devojkom iz Beograda koju je upoznao na kongresu u Edinburgu. Kada je postao stanovnik našeg grada otpočeo je saradnju sa Dečjim kulturnim centrom u okviru raznih programa, a zatim i oformio Belgrade English Language Theatre.

Jedinstveni jezički teatar zasnovan je na radionicama u okviru kojih se, kroz igru i improvizacije, dolazi do dramskog teksta i čitave pozorišne predstave. Zabavan rad u grupi i inventivan stvaralački proces uvećavaju samopouzdanje, veštine vladanja jezikom, ličnu kreativnost. Paul Murray koristi svoja profesionalna iskustva i znanja i metode pozorišne režije.

“Iako nismo profesionalni glumci, radimo kao ansambl. I reditelj i svi glumci učestvuju u stvaranju priče. Polako  razvijamo priču i izvodimo predstavu na kraju školske godine. Tako radim sa decom svih uzrasta – od šest do 18 godina. Kroz igre istražujemo stvari koje nas zanimaju,” objašnjava Murray. I dodaje da deca veoma vole krimi priče, misterije, neobične avanture.

Finalne ovogodišnje predstave svih grupa Belgrade English Language Theatre moći će da se vide od marta do početka juna u velikoj sali Dečjeg kulturnog centra u Takovskoj 8. Nove radionice BELT počinju svakog septembra, ne postoje audicije ni testovi znanja engleskog i svi zainteresovani mogu da se upišu. Detalji se mogu videti  na  sajtu BELT-a. .

Volvo kamioni Pozorišna kritika: Volvo kamioni Loša kopija života “Loša kopija života” u Kulturnom centru Novi Sad „Kratka priča o Antihristu“ Pozorišna kritika: „Kratka priča o Antihristu“ Dnevnik o Carnojevicu Pozorišna kritika: Dnevnik o Čarnojeviću