Batmobile
PULS GRADA · auto

Pominjali smo nedavno automobile koji su se proslavili na velikom platnu, a jedna od ikona nastavaka o superherojima dobija naslednika. Batmobile, u crnom kostimu ulicama Gotam sitija, voziće po prvi put Ben Affleck, pa nam ostaje da vidimo da li će jači utisak kod nežnijeg pola ostaviti glumac, ili automobil kod njihovih jačih polovina.

Na fotografiji koju je na svom Tviteru postavio Zack Snyder, režiser novog filma o Betmenu po imenu Batman vs Superman, namera je bila da Affleck bude u prvom planu ali se veliki broj ljudi fokusirao na mašinu iza, vozilo kojim će biti spašen svet.

Novi Batmobile više ima crte iz automobila iz davnih verzija filma nego iz najnovijih ostvarenja, pre svega liči na Tumbler, vozilo koje je u filmu o čoveku-slepom mišu Dark Knight koristio Christian Bale. Glasine kažu da je prste umešao i General Motors. Osim robusnog dizajna, novi Batmobile će izpod crnog oklopa imati Ševroletov 5.7 litarski V8 motor koji razvija 400 konjskih snaga, kao i kod Tumblera, što će biti potrebno ukoliko režiser bude želeo da 2,5 tona teško vozilo bude dominantno ispred kamere, uz naravno jake vizuelne efekte.

Biće zanimljivo videti kako će ovaj automobil, kao glavni adut, pomoći Betmenu da stane rame uz rame „čoveku koji je brži od lokomotive i u stanju da preskoči najvišu zgradu“ jer će se u filmu, kako to naziv kaže, pojavljivati i Supermen. Naime, novi film je u stvari nastavak ostvarenja Man Of Steel (Čovek od čelika) pa će Ben Affleck morati da se izbori u najmanju ruku za ravnopravan status.

Legenda o Batmobilu stvorena je davne 1939. u stripovima o Betmenu, što je bio spoj dva automobila. Naime, crtači su prikazali Talbot-Lago teardrop coupe iz 1938. ali sa prednjom maskom od Forda Coupe nastalom godinu dana ranije. Prvo televizijsko pojavljivanje usledilo je 1943. sa Kadilakom iz 1939. godine, nastavljeno sa Lincoln Futurom iz 1955, a sve je kulminiralo 1965. godine sa najčuvenijim Batmobilom kojeg je vozio Adam West u televizijskoj seriji.

Od tog trenutka Betmen nikada više nije bio isti. Da Batmobile napušta klasiku i okreće se futurističkim modelima bilo je jasno krajem osamdesetih kada je vozilo ličilo na spoj trkačkih automobila i spejs-šatla. A onda je došao red na nešto što je više podsećalo na oklopno vozilo i zadržalo se u filmovima Batman Begins, The Dark Knight i The Dark Knight Rises. Novitet s početka teksta je negde između, neosvojiva tvrđava koja može da leti poput metka, što je i potrebno u duelu sa Supermenom i nameri da se svet spase od mračnih likova.

Jaguar C X 75 Britanske legende: Automobili koji nikad nisu ugledali svetlost dana Bugatti Bugatti Veyron Black Bess Grand Vitesse Sport: Zver na točkovima Peugeot Moonster 2001 - Marko Luković Automobili će biti inteligentne mašine Sean Connery Glumci na četiri točka · ·