thomandlana
KULTURA · muzika

Članovi grupe Radiohead već godinama ne propuštaju priliku da nas obaveste kako ne žele da ih ljudi samo vezuju za njihov prvi veliki hit, pesmu „Creep“ iz 1992. Oni su čak krajem ’90-ih odlučili da je više ne sviraju uživo i pored velike popularnosti koju je pesma uživala kod njihovih fanova. To, međutim, ne znači da će dopustiti drugima da uzimaju njene delove bez posledica.

Na nišanu advokata benda se ovog puta našla pevačica Lana Del Rey, koju članovi benda optužuju da je plagirala Creep u svojoj pesmi Get Free sa njenog prošlogodišnjeg popularnog albuma Lust for Life.

Lana je izjavila da nije bila inspirisana njihovim hitom kada je zajedno sa Rickom Nowels i Kieron Menziesom pisala svoju pesmu, ali im je i pored te činjenice ponudila 40% svih budućih prihoda od pesme rezervisanih za njene autore. Članovi Radioheada nisu prihvatili ovu pogodbu i i dalje insistiraju da im se prizna 100% autorstva pesme!

Mnogi su iznenađeni njihovim beskompromisnim stavom budući da su se zbog pesme Creep i sami našli na optuženičkoj klupi zbog plagiranja. Naime, Albert Hammond i Mike Hazlewood, autori pesme The Air That I Breath grupe The Hollies, su zahtevali od benda da prizna da sličnost između ove dve pesme nije nimalo slučajna, što je grupa Radiohead na kraju i zvanično potvrdila.

Mnogi muzičari pak smatraju ovu celu priču bespredmetnom, s obzirom na činjenicu da progresija akorada koja je u fokusu tužbe nije uopšte neuobičajena u popularnoj muzici.

Šta vi mislite o ovoj tužbi? Da li je su u pravu članovi grupe Radiohead ili Lana Del Rey? Pesme možete uporediti preko Yotube klipova koje smo objavili u tekstu.

Print Muzička recenzija: Vladan Vučković Paja „My Family Songs“ (Multimedija music) EKV_vizual 4096_cover Muzička recenzija: EKV „Krug“ (Mascom) pagecover Najbolji albumi kojima bi trebalo da ispratite 2017. Dorcol Platz NYE_cover Novogodišnja alternativa u Dorćol Platz-u · ·