sex
PULS GRADA · zdravlje

Seks je prilično zdrav, nadamo se da to već znate. U istraživanju sprovedenom od strane Oregon stejt Univerziteta gde su 159 bračnih parova popunjavali ankete, oni koji su upražnjavali seks tokom večeri sledećeg dana su bili bolje raspoloženi i ovo je čak uticalo i na to da su bolje obavljali svoje poslove.

Seks svakodnevni život čini mnogo opuštenijim i prijatnijim. A postoje i pozitivni zdravstveni efekti redovnog seksa koje nikako ne treba zanemariti. Ovde su nabrojani samo neki od njih.

Zdravo srce
Iako je nedavno istraživanje pokazalo da je čest seks rizičan za mušakrce starije od 57 godina (ali ne i za žene), jer su veće šanse od srčanog ili moždanog udara, za mlađe muškarce redovan seks je zaista prava stvar. Istraživanje sprovedeno 2010. godine pokazuje da su muškarci koji su imali seks najmanje dva puta nedeljno imali 45 odsto manje šanse da obole od kardiovaskularnih bolesti, u odnosu na muškarce koji su imali seksualne odnose jednom mesečno ili ređe.

Zdrava prostata
U ogromnoj studiji gde je učestvovalo 32.000 muškaraca preko 18 godina, došlo se do zaključka da je česta ejakulacija povezana sa niskim rizikom od oboljenja raka prostate.

Jak imuni sistem
Što više seksa to veće šanse u borbi protiv virusa. A znate da su jesen, zima pa i proleće vreme kada virusi opasno haraju!

Utiče i na mozak
Studija sprovedena među ženama od 18 do 29 godina pokazala je da su se pojedinih reči bolje sećale one žene koje su redovno imale seks. Autori studije smatraju da seks stimuliše rast novih moždanih ćelija, kao i da ova aktivnost direktno stimuliše kratkoročno pamćenje.

osmeh A šta kad pozitivno mišljenje postane dužnost? Zdrava hrana (foto: www.seven-health.com) Ortoreksija: Kad zdrava hrana postane opsesija mizerija Šta nas sve čini nesrećnima? "Gaslight" film Gaslighting: Podmukla igra zlostavljača · ·