kafe bar 16, s fejsbuka
U VAZDUHU · grad

Stiglo je proleće, vreme kad se Beograd najviše voli i istražuje, a svašta novo i zanimljivo nam nudi – od posete novim mestima, drugačijih koncepata, umetničkih dela… Beograd se budi i svašta nam nudi!

Paper Girl

Proleće je i pravo vreme za Papergirl Beograd, umetnički projekat koji povezuje umetnost i javnost, promoviše kreativnost i podstiče volonterizam, odnosno širi radost tako što slučajnim prolaznicima deli umetnost u biciklističkoj akciji. Ovaj projekat osnovan je u Berlinu kao odgovor na pooštravanje zakona po kome se lepljenje plakata izjednačava sa crtanjem grafita. Tom prilikom Ajša Roninger je pronašla način da umetnost izvede na ulicu i poveže s publikom a da pritom ne krši zakon. Ideja je da se prethodno prikupljeni radovi od različitih umetnika urolaju u svituljke i, poput američkih raznosača novina, dobacuju slučajnim prolaznicima. U tome je vrlo važan i faktor iznenađenja!

Beogradske Papergirl devojke radove prikupljaju isto tako javnim pozivima, a često ih i izlažu. U obzir za deljenje umetnosti na ulici dolazi sve: fotografije, crteži, slike, printovi, proza, poezija, grafika… Sedmog marta Papergirl Beograd otvorile su vrata svoje galerije i prostora za izložbe, manje događaje, kurseve, coworking, druženje, kao i za kafu van redovnog radnog mesta, u ulici Kralja Milana 15!

Kafe Bar 16

Još jedno divno mesto u gradu koje je nedavno otvoreno jeste Kafe bar 16. Ovaj kafe u Gospodar Jovanovoj 16 utoliko je neobičan što je u pitanju socijalno preduzeće koje je Centar za integraciju mladih pokrenuo kako bi podržao decu koja su uključena u život i/ili rad na ulici. Kafić zapošljava mlade, bivše korisnike Svratišta, s idejom da im pruži neophodno obrazovanje i praksu za ugostiteljske poslove. Svi zaposleni dobijaju sertifikate, što im omogućava veće šanse za dalje poslove u budućnosti. Kafe bar 16 mladima pruža radnu obuku i sticanje radnih navika, ali i mogućnost socijalne inkluzije, što ga čini posebnim i važnim mestom za sve sugrađane.

Karbon

Proleće je i vreme ljubavi i mnogih parova koji stanu na ludi kamen, a za tu priliku otvoren je novi prostor u Beogradu, nazvan Karbon. U pitanju je prostor modernog i svedenog dizajna, neutralnih boja sa ciljem da svaki zakupac može da se prilagodi i da ga dekoriše po potrebi, ali ipak snažnog izraza. Potpuno je opremljen za potrebe svadbenih ali i različitih drugih slavlja, a da radost bude veća, posebna pažnja posvećena je klimatizaciji! Na njihovom sajtu nalazi se kompletan popis infrastrukture, mnoštvo slika, kao i kalendar u kome se odmah može proveriti da li je željeni (poseban?) datum slobodan.

Bloom meeting place

Naočito mesto za sastanke, treninge, snimanja i različite potrebe gde se prostor iznajmljuje po danu čini i novootvoreni Bloom meeting place, dedinjska kuća koju je studio Obe dizajnirao kao prijatan poslovni prostor, ušuškan u zelenilo prostranog dvorišta. Kompletno opremljen funkcionalan prostor pruža prilike za nešto drugačije sastanke i prijatan rad, ili za različite namene za koje savremeno opremljena dedinjska kuća okupana suncem otvara vrata.

Zoom

Nov je i koncept umetničkog kafića i foto-studija ZOOM, smeštenog u arhitektonski veoma zanimljivu halu donjeg Dorćola. Dizajn lofta u industrijskom stilu delo je arhitekte Ksenije Đorđević, a prostor je koncipiran kao kafe u prednjem delu, galerija na spratu, i foto-studio u pozadini. Vlasnici su dve porodice iz Sankt Peterburga koje su na ideju došle kad su iz lične potrebe prijatelja shvatili da Beogradu manjka profesionalnih foto-studija. Bilo da je potrebna dobra fotka, uživanje u lepoti fotografije ili jednostavno kafa u prijatnom, osvežavajućem i lepom ambijentu, ZOOM pruža poseban ugođaj.

Share Square

Neobično mesto susreta je i Share Square, prvi kafe u Beogradu u kome se ne plaća popijeno piće već se plaća po satu. To podrazumeva neograničene količine kafe i bezalkoholnih pića, kao i grickalica u živo dizajniranom kafeu na čak šesto metara kvadratnih. Prostor je ciljano otvoren i kao mesto za rad i sastanke, i otuda ta ideja naplaćivanja po satu. Pored kafea, Share Square nudi i četiri specijalizovane učionice, kao i moderno opremljenu kuhinju, sobu za IT, prostor za profesionalno šminkanje i sobu za muziku. Tako se ovde dešavaju različiti događaji, radionice, časovi, pripreme, a iza svega stoji neprofitna organizacija Coordinaide s misijom jačanja lokalnih zajednica i povezivanjem pojedinaca, grupa, ogranizacija i kompanija.

Olivia

Za zdravo proleće i spremno leto otvorena je i Olivia, supermarket organske i zdrave hrane na Vračaru. S preko 1.500 artikala Olivia čini mesto za sve ukuse, i to ne samo one koji na usta ulaze već i za kozmetiku, kućnu hemiju, vina, delikatese, pa sve do suplemenata i superfood proizvoda. Najbolje od svega je što se Olivia brine i o dobavljačima, odnosno o tome da se sve nabavlja od domaće proizvodnje i time jača i širu društvenu zajednicu. Ovaj drugačiji market insistira na potpunoj transparentnosti celokupnog proizvodnog procesa, kao i procesa nabavke, počev od zemljoradnika pa sve do krajnjih potrošača.

Doktorova kula 03 Doktorova kula: Najstarija psihijatrijska bolnica otvara vrata tokom Noći muzeja 3 Za Beograd koji diše Restoran Jump INN Jump INN hotel: Šta obavezno obići u Beogradu? Record Store Day Record Store Day na otvorenom · ·