Beogradska zima
U VAZDUHU · grad

Nije nam ostalo mnogo vremena pre nego što, putujući zajedno s planetom, privedemo kraju još jedan obrt oko sunca. Radujući se praznicima, obasjali smo ulice Beograda novogodišnjim ukrasima pre više od mesec dana.

Ali, prava euforija tek počinje i mogao bi je, kao i obično, narušiti novčanik, cinik koji ume da upropasti provod uprkos tome što ste cele godine bili dobri. Da novčanik ne bi pobedio, mi vam nudimo deset mesta za uživanje u prazničnoj atmosferi koja vas neće puno koštati.

Trg otvorenog srca
od 1. decembra do 1. februara

Trg republike uveliko je postao Trg otvorenog srca. Centrom grada šire se mirisi brojnih poslastica, koji dopiru iz drvenih kućica lokalnih zanatlija, a to je idealno mesto za vas ukoliko ste u potrazi za novogodišnjim poklonima. Na Trgu otvorenog srca svake subote i nedelje, tokom decembra, izvodiće se predstave i programi za decu. I dok mališani mogu probati popularni odžak kolač, njihovi stariji pratioci će sigurno posegnuti za kuvanim pivom sa medom, koje se po prvi put pojavljuje na manifestaciji.

Zimski festival ICE@TAŠ
od 15. decembra do 15. februara

Posle dugih 37 godina, Beograd je omogućio Tašmajdanu da povrati svoje kultno klizalište. Čarolije na tašmajdanskom ledu pratiće Zimski festival ICE@TAŠ, čiji raznovrsni program možete pogledati ovde. Pored dece, na ledu će uživati i stariji, kojima će verovatno biti najprimamljivije retro žurke, organizovane tako da svakog petka klizalište bude obeleženo muzikom iz neke od poslednjih četiri decenije prošlog veka.

Trg bajki
od 15. decembra do 15. januara

Ljubiteljima Zvezdare omogućeno je da uživaju na Trgu bajki, tematski veoma sličnom Trgu otvorenog srca. Ispred Ustanove kulture Vuk Karadžić, centralni prostor rezervisan je za Kuću bajki, drvenu kolibu u kojoj će se svakog dana igrati srpske narodne bajke i bajke braće Grim. Okolina Kuće bajki predviđena je za tezge sa starim srpskim zanatima i lutkarsko pozorište.

Klizalište na Trgu Nikole Pašića
od 16. decembra do 1. februara

Nastupi muzičkih bendova, di-džejeva i sportski događaji obeležiće i ove godine klizalište na Trgu Nikole Pašića, koje će raditi svakodnevno. Odmah preko puta nalazi se Istorijski muzej Srbije, u kom će, od 23. decembra, moći da se poseti i nova interaktivna izložbu o Prvom svetskom ratu, tako da se na Trgu Nikole Pašića na lep način mogu spojiti zabava i kultura.

Savska promenada
od 16. decembra do 15. februara

Koncerti Kikija Lesendrića i Pilota i Tropiko benda biće glavni događaji na Savskoj promenadi, iako će pre i posle njihovog nastupa, zakazanog za 29. decembar, Novu godinu pored reke obeležiti mnoga dešavanja – od humanitarnih akcija, do vatrometa. Prvog dana 2017. godine, Beograd na vodi će se uključiti i u akciju Ulica otvorenog srca, tako da će savsko šetalište postati Promenada otvorenog srca.

56. Beogradski novogodišnji festival
od 16. decembra do 30. decembra

Hala 1 Beogradskog sajma ne odustaje od tradicije i ponovo će postati dom zabavnog parka sa ringišpilima, igraonicama i drugim vašarskim atrakcijama. Velelepna hala 2, takođe, nije za zanemarivanje. Pored toga što u njoj niče pravo malo carstvo za sve ljubitelje gejming kulture, u planu je održavanje čak 39 programa za decu, a prisustvo su odavno najavili Boda Ninković, Peđolino, Minja Subota, Jelena Tomašević, Sergej Ćetković i drugi. Ulaz na festival je besplatan.

Deveta trka Deda Mrazeva
25. decembar

Nekoliko hiljada Deda Mrazeva i Baba Mrazica ne viđa se svakog dana. Oni će u punom trku preći ulicu Kralja Milana, tako da humanitarnu Devetu trku Deda Mrazeva ne bi trebalo da propustite. Za najizdržljivije sprintere, i one koji se samo tako osećaju, veliki broj javnih ličnosti pripremio je muzičko-zabavni program na bini kod Terazijske česme.

Proslava Nove godine u gradu
30. i 31. decembar

Ukoliko nemate gde da dočekate Novu godinu razmislite o koncertima. Bijelo dugme i Aca Lukas nastupuće ispred doma Narodne skupštine 30. decembara. Dan kasnije, na istom mestu, zameniće ih Bajaga i instruktori i Plavi orkestar.

Ukoliko njihovi nastupi nisu baš po vašem ukusu, razmislite o proslavi na Novom Beogradu. Ispred Mercator Centra u Bulevaru Zorana Đinđića za doček će nastupiti Master Blaster, Inspektor Blaža i Kljunovi, Vlado Georgiev i DJ Niggor, dok će Novobeograđani 1. januara moći da čuju Grupu 3, S.A.R.S., Beogradski sindikat i Vanju Bursać.

Ulica otvorenog srca
1. januar

Ova tradicionalna dečja manifestacija humanitarnog karaktera – prihod od prodaje odlazi u dobrotvorne svrhe, postaje sve veća. Odvijaće se na potezu od Svetogorske ulice do ulice Strahinjića Bana, ali ove godine svoju Ulicu otvorenog srca dobiće i Čukrica, Rakovica, Surčin, Mladenovac, Obrenovac, Savski venac i Novi Beograd.

Proslava pravoslavne Nove godine
13. januar

Pravoslavna Nova godina biće obeležena raznim muzičkim i dečjim programima, koji će se održavati ispred Starog dvora. Biće to lagani uvod u kraj praznovanja, koje će grad okončati kada Trg otvorenog srca i klizalište na Trgu Nikole Pašića prestanu sa radom 1. februara 2017. godine.

posetioci foto Vuk Brankovic Ambasada Švedske proslavila Svetu Luciju i promovisala kuvar image002 Razgovor o pop kulturi u UK Parobrodu 1549268_458310350941288_1897486480_n cover Beogradski novogodišnji festival i ove godine na sajmu Il_Torvatore_Meli_Netrebko_Haller_c_SF_Forster Opera „Trubadur“ u bioskopu Fontana · · · ·