141
PULS GRADA · aktuelno

Juče je u Zagrebu predstavljen 16. Beogradski festival igre. U organizaciji Grada Zagreba, u Zagrebačkom plesnom centru je održana konferencija za novinare i prezentacija programa za umetnike i publiku. Pored izložbe fotografija i projekcije šesnaestominutnog filma, o 16. Beogradskom festivalu igre su govorile Aja Jung, direktorka festivala i Olivera Majić, zamenica gradonačelnika Zagreba.

Događaju su prisustvovali brojni novinari i kritičari, diplomate, koreografi i baletski umetnici, kao i predstavnici institucija i poslovnog sektora. Organizatori festivala su uputili poziv hrvatskoj publici i novinarima da u vreme glavnog programa manifestacije, od 22. marta do 12. aprila, posete Beograd, ali i Novi Sad i Vršac gde se takođe igraju neki od naslova.

Ocena domaćina je da se Beogradski festival igre odavno smatra najvažnijim događajem u oblasti umetničke igre u širem regionu, ali i u evropskom kontekstu, te da danas predstavlja najvažniju mogućnost za cirkulaciju informacija i publike, ali i razmenu umetnika i uspešnih produkcija. Sa posebnom pažnjom se govorilo i o gostovanju Baleta Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba, 2017. godine na Beogradskom festivalu igre, i to nakon mnogo godina. Takođe su interesovanje probudile najave Festivala u inostranoj štampi, kao i nedavna preporuka britanskog Gardijana da se Beograd poseti upravo u vreme Beogradskog festivala igre.

Realizaciju prezentacije našeg festivala u Zagrebu je podržala Ambasada Hrvatske u Beogradu, kao i hrvatska Erste banka. Erste je inače jedan od pokrovitelja Festivala.


Savovi_2 „Šavovi“ premijerno na 47. FEST-u TO Budva „Karnevalske majske večeri“, sedam dana najvećeg karnevala u jugoistočnoj Evropi, najavljuju budvansko leto organska-pijaca1 Organska pijaca svakog ponedeljka na Dorćol Platz-u Leto - Mario Nuci, nazvan Mario de Fjori, i Karlo Marati, nazvan Marata Velika italijanska izložba u Narodnom muzeju od 7. marta – Berninijeva škola i rimski barok · ·