A AKRAM KHAN
KULTURA · pozorište

Od 9. decembra u prodaji su ulaznice za predstave “Dobri pasoši, loši pasoši” i „Chotto Desh“, koje će se u okviru „14. Beogradskog festivala igre“ odigrati na sceni Ateljea 212. U nastavku saznajte više o samim predstavama, kao i datumima njihovog izvođenja.

Nova produkcija koreografa Helene Valdman i njene berlinske trupe, inspirisana vezom između nacionalnih granica i žudnje za zatvorenim zajednicama. Komad Dobri pasoši, loši pasoši postavljen je za trupu savremene igre i trupu novog cirkusa. Odvojene živim zidom, dve grupe žive sa dve strane linije. U suprotnosti sa protokom informacija, robe i novca, ljudima bez dobrog pasoša nije dozvoljen prelazak na drugu stranu, dok postoje pasoši koji uživaju dobru reputaciju i nosiocima  garantuju slobodu kretanja.

Na raskrsnici između pozorišta, igre i socioloških istraživanja, Valdmanova se bavi pojmom graničnog iskustva, koje nikada nije pozitivno. Ovaj komad se igra 31. marta, dok su 10. aprila planirana dva izvođenja, od 17 i 20 časova,  predstave Kompanije Akrama Kana. Rad ovog britanskog umetnika, dobro je poznat publici Beogradskog festivala igre. Chotto Desh, što u prevodu znači “mala domovina“, je komad koji se oslanja na Kanov jedinstveni kvalitet pripovedanja o raskršću svetova, kreiran kao ubedljiva priča o snovima i uspomenama mladog čoveka na putu od Bangladeša do Britanije. Koristeći posebnu mešavinu igre, teksta, slika i zvuka, ovaj komad slavi otpornost ljudskog duha u modernom svetu, obećavajući magično, očaravajuće i dirljivo pozorišno iskustvo za celu familiju.

Pod sloganom Velika igra, jedan od najvažnijih festivala umetničke igre u svetu, u okviru svog četrnaestog izdanja od 24. marta – 11. aprila, predstavlja publici izuzetan izbor naslova. Ukupno 15 kompanija iz 10 zemalja, sa preko 30 koreografskih postavki, biće predstavljeno u Beogradu i Novom Sadu. Festivalu prethodi revija filmova Dani igre u Kinoteci (25-29. januara), brojne radionice, majstorski kursevi baleta, izložbe plesne fotografije, kao i gostovanje predstave Brodski/Barišnjikov u režiji Alvisa Haramanisa i izvođenju slavnog Mihaila Barišnjikova.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, uz podršku Delegacije EU u Srbiji, IV Vojvodine, gradova Beograd i Novi Sad, dok realizaciju programa pomažu kompanija Vip moble kao generalni pokrovitelj, Societe Generale banka, kompanija Nestle Adriatic, Fondacija Hemofarm, DDOR Novi Sad, Haineken, Tikurila, Vahali Production Services, Fashion & Friends, Planmeca, advokatska kancelarija Karanović & Nikolić, hotel Hyatt Regency Beograd, saobraćajno preduzeće Lasta, i drugi.

kljucevi-od-leraha-1 Pozorište u novembru vizual za face Festival „Ekstravagantna tela: Zločin i kazna“ Dan odluke Pozorište u oktobru TriLicaOgledalaCM “Tri lica ogledala”: Pozorišno istraživanje ekstremizma · · · ·