Beogradski mladi simfoničari
KULTURA · muzika

Najmlađi beogradski simfonijski orkestar postoji godinu dana i čine ga studenti Fakulteta muzičke umetnosti. Na koncertima koji se održavaju na svaka dva meseca predstavljaju raznolik repertoar, dela koja se retko izvode na ovdašnjim koncertnim podijumima.

Na čelu Beogradskih mladih simfoničara je dirigent Radan Jovanović. „Ideja da se oformi orkestar studenata potekla je od Jovane Lađić koja svira klaninet, a proces realizacije, koji je podrazumevao okupljanje zainteresovanih muzičara i pronalaženje adekvatnog prostora u kom bi se održavale probe, trajao je nekoliko meseci. Simfoničarima je u susret izašao Dečji kulturni centar, gde orkestar organizuje probe.

Od prvog koncerta ideja je bila da se publici predstavi kvalitetan, raznovrstan program.

„Na prvom koncertu smo svirali Mocarta, uvertiru za Čarobnu frulu i jednu Hajdnovu simfoniju. Kasnije smo svirali Dvoržaka, Stravinskog…Naša ideja je da, pored popularnog,  atraktivnog programa, sviramo i nešto što nije tako često na repertoaru,“ kaže Jovanović.

Na koncertima ove nedelje publika će moći da čuje Sibelijusovu treću simfoniju koja se veoma retko izvodi.

„Ove godine se obeležava 150 godina od Sibelijusovog rođenja i želeli smo da to obeležimo. Ove nedelje će se i na koncertima, kao solista, predstaviti Igor Lazić, dugogodišnji solo hornista Beogradske filharmonije koji će sa orkestrom izvesti dva dela francuskih kompozitora romantizma, Emanuela Šabrijea i Kamija Sen-Sansa…“

U priči o svom orkestru Jovanović ističe da je najteže organizovati probe za veliki broj ljudi, kao i to da svi u orkestru rade na volonterskoj osnovi.

„Primetio sam da dosta ovdašnjih kvalitetnih muzičara odlazi u inostranstvo. Naši violinisti su i u Londonskom simfonijskom orkestru, Minhenskoj filhamoniji…Neko će reći da nema publike u Beogradu, ali ja mislim da postoji potražnja, samo je problem dobar marketing. Svi  koncerti Beogradskih mladih simfoničara su besplatni, uvek tražimo nekog sponzora koji bi mogao da nam pomogne. Mnogo je teže organizovati probe i koncerte kada ljudi nisu plaćeni,“ zaključuje Jovanović

Beogradski mladi simfoničari planiraju ove sezone i koncert na Kolarcu, u terminu nedeljnog matinea, kao i nastup 21. juna, u okviru proslave Svetskog dana muzike.

Vatra Vatra slavi 4. rođendan uz nastup Araabmuzika ove subote Montage of Heck Pogledajte trejler dokumentarca o Kurtu Cobainu On Tour i Went Alternative Endings Of Folkrock u Kulturnom centru Grad Straight Mickey and the Boyz Straight Mickey and the Boyz objavili debi album