Tango
U VAZDUHU · urban flash

Najveći ovdašnji festival argentinskog tanga – Belgrade Tango Encuentro – Beogradski tango susret, održava se u Beogradu od 9 – 14. aprila.

Glavni organizator ove tango poslastice je beogradski Institut Tango Natural na čijem su čelu Sonja Živanović i Darko Dožić. Narednih dana u Studentskom kulturnom Centru, Mikser Houseu, Teatru 78 i Centru za razvoj argentinskog tanga (Resavska 28)  tango će se plesati neprekidno. Beogradski tango susret obuhvatiće 27 plesnih radionica, masterklasove argentinskih instruktora, brojne milonge – večeri na kojima se pleše tango i još mnogo toga..

U predstavljanju Tango susreta, Ana Petrović, PR Festivala, ističe da je, pre pet godina, sve nastalo iz velike želje da plesači, ali i publika, dobiju događaj na kome će moći da se edukuju, zabavljaju i uživaju u brojnim kulturnim sadržajima.

“Institut Tango Natural koji je osnivač i organizator Festivala čine entuzijasti koji, uprkos preprekama i gotovo nemogućim uslovima, uspevaju da izgrade nešto na čemu bi im mnogi evropski gradovi pozavideli, a sve zahvaljujući velikoj ljubavi koju gaje prema tango muzici i plesu, i argentinskoj kulturi uopšte“.

Učesnici Beogradskog tango susreta svake godine  su najveća imena argentinskog tanga – i  plesači i tango DJ-evi. Ove godine su tu Sebastian Arce i Mariana Montes, prema mišljenju mnogih, najbolji svetski tango par; Sebastian Jimenez i Maria Ines Bogado, prvaci sveta u salon tangu; Carlitos Espinoza i Noelia Hurtado, jedan od najpopularnijih tango parova na svetu i poznati svetski DJ-evi: SuperSabino Tango Groove Master i La Rubia.

Časovi koji će se održavati tokom dana u SKC-u namenjeni su plesačima različitih nivoa znanja, ali i profesionalcima. Posetioci će imati prilike da vide i novitete poznatih modnih brendova iz sveta tango mode, prezentaciju domaćeg brenda  Tango Natural Fashion i nastup beogradskog kvinteta Tanguango. U okviru festivala biće održano pet večernjih milongi – tri u SKC-u i dve u Mikser Houseu. Festival će, kao i prošle godine, imati oko 400 inostranih gostiju, a na večernjim milongama se očekuje 700 tango plesača.

Ana Petrović podseća i da Insttut Tango Natural organizuje milonge svake nedelje, da u Beogradu postoji oko 150 plesača tanga koji redovno posećuju plesne večeri i održavaju scenu živom, kao i da tango u našem gradu pleše ukupno između 500 i 600 ljudi.

Nikola Jovanović Predavanje Nikole Jovanovića u Novoj Iskri Eddy Kenzo Afrika ima talenat: Deca plesači iz Ugande Twin Peaks Junaci serije Twin Peaks zamišljeni kao likovi iz Simpsonovih Lasta Pogled na ptice