Berlin Gas stationmTankstellem1920s
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Prvi put u istoriji većina svetske populacije živi u gradovima. I dok se urbano neprestano širi, brojne zaboravljene, servisne i zabranjene izgrađene strukture na meti su ekstremnih istraživača. Za rastući trend Urbanog istraživanja najslađe gradsko voće krije sebaš iza natpisa Zabranjeno. Sve je manje mesta na planeti na koja ljudsko stopalo nije kročilo, a relikti starog sveta već odavno su zatrpani hordama turista. Umesto džungli, nepreglednih dubina okeana i redova ispred piramida, egzibicionisti širom sveta svoju znatiželju gase baš tu negde u susedstvu, u izgrađenim gradskim strukturama do kojih svetla grada ne dopiru.

ARHEOLOZI MODERNOG

Urbane istraživače privlače prostori izgrađeni ljudskom rukom koje su drugi zaboravili ili se više ne koriste. Mame ih gradske utrobe, katakombe, saobraćajni i servisni tuneli, napuštena zdanja i zarasli zabavni parkovi, nedostižne visine oblakodera i mostovaod kojih se ledi krv u žilama. UrbEx (od Urban Explorers) ili vrlo kratko UE, spoj je parkoura, arheologije i fotografije. Ljubitelji su urbane kulture, istražuju ruševine i napuštene ostatke industrijske ere i poredaka koji više ne postoje, ali i nova graditeljska dostignuća civilizacije. Samo iz malo drugačijeg ugla i bez ikakve zaštitne opreme. Gde većina vidi zaborav, memlu i opasnost, onivide jedinstvenu lepotu koju pretoče u nesvakidašnje i često sablasne ili šokantne snimke.

RAZMENA INFORMACIJA

UrbEx popularnost dostiže u poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući internetu i sve manjem svetu. Virtuelna mreža bogata je putopisima, izletima praćenim ličnim stranicama, blogovima s detaljnim uputstvima o novootkrivenim mestima i forumima gde brojni razmenjuju iskustva i savete. Da hobi može biti opasan, a i da ovakav vid znatiželje nije nov fenomen, svedoči i prva žrtva UrbExa:Parižanin koji je davne 1793. godine poginuo istražujući pariske katakombe. Ipak, ni mnogi umetnici, kao Andre Breton i Tristan Tzara, nisu odoleli svojevrsnoj potrazi za mističnim i opasnim tajnama gradova.

ETIČKI KODEKS

Iako pojam Urban Explorers obuhvata veoma širok spektar infiltracije, odnosno ulaska na mesta na koja „ne bi trebalo da se ide“, postoji čitav etički kodeks s pravilima ponašanja koji ih sve povezuje. Smatra se da pravi Urbani istraživači nikad se ne ponašaju kao vandali, ne kradu, ne uništavaju i ne zagađuju. Zaljubljenici su u svoj hobi i svet koji ih okružuje, i prema neistraženim gradskim segmentima se odnose s poštovanjem. Pokreće ih znatiželja, ljubav prema urbanom ili potraga za adrenalinom. Zlatno pravilo UrbExa glasi: Ne odnosi ništa osim fotografija, ne ostavljaj ništa sem otisaka.

HOBI KOJI MOŽE DOĆI GLAVE

Istraživanje mesta na koja drugi s razlogom ne idu može biti veoma opasno. Urušavanje starih zgrada, neobezbeđeno penjanje na sulude visine, preskakanje i provlačenje da bi se stiglo do cilja, uvlačenje u tunele, metroe i kanalizacije može imati katastrofalne posledice. Napušteni objekti neretko su stecište kriminalnih organizacija ili ilegalnih stanara koji na posetioce ne gledaju blagonaklono. Takođe, ignorisanje znaka „zabranjen pristup“ jeste, naravno,i ilegalno. Ipak, sve to ne staje na put ljudskoj znatiželji.

KONTEKST JE BITAN

Niz faktora može predodrediti neku urbanu sredinu za top-destinacije UrbEx-a, kao što su starost i kulturno nasleđe grada. Turbulentnost istorije za mnoge predstavlja pravi mamac, ali pažnju obraćaju i na lokalnu floru i faunu. Načelno, mesta koja su obgrlile zelene ruke prirode primamljivija su od onih u kojima vladaju pesak i pustoš. Novi život zdanja nakon što je prepušteno zaboravu i prirodi često oživljava kroz rastinje koje nesputano njime vlada. Urbano istraživanje obuhvata različite afinitete. Kao najmanje opasan i uglavnom legalan, najviše je raširen trend posećivanja napuštenih objekata.

TURBULENTNOST ISTORIJE

Japan je zemlja rastuće industrijalizacije koja je pretrpela velika oštećenja tokom Drugog svetskog rata, zemljotresa i cunamija, i prošla kroz ekonomske uspone i padove. Kao takva, poseduje veliki broj napuštenih prostora. Japanska reč za ruševine je Haikyo, što je ujedno postao i sinonim za urbano istraživanje ruševina. Turbulentna prošlost Rusije i Nemačke, gde je promena vlasti i režima ostavila brojne relikte, čini ih naročito zanimljivim ovim istraživačima. Infastruktura bivših članica SSSR na metije entuzijasta koji se u potrazi za napuštenim otisnu na daleki put, dok je Berlin meka popularnog urbanog istraživanja.

„NAPUŠTENI BERLIN“

Grad koji je pre Drugog svetskog rata imao više stanovnika nego danas i koji je bio prestonica dve države, od kojih je jedna naprasno prestala da postoji, okuplja veliki broj napuštenih ambasada, fabrika, nacističkih pa ruskih vojnih kompleksa, špijunskih radio-stanica, sablasnih zabavnih parkova i još mnogo toga. Vodeća turistička destinacija sve više se penje i na lestvici obaveznih UrbEx mesta. Turbulentnost istorije uticala je na to da je u velikom broju napuštenih berlinskih zdanja jednostavno ostavljena, i dan-danas leži, imovina nekadašnjih vlasnika, a neretko i simboli nestalih režima. To naravno predstavlja poslasticu za istraživače napuštenih prostora i mnoštvo blogova, od kojih je najpopularniji Abandoned Berlin, koji su svojevrsni vodiči kroz zaboravljena zdanja Berlina.

EKSTREMNIJI OBLICI INFILTRACIJE

Zgrade koje se aktivno koriste takođe su na meti Urbanih istraživača, ali ne zone predviđene za korišćenje, već sve što se nalazi iza znaka „zabranjen pristup“: mehaničke prostorije, krovovi, liftovske kućice, servisni kanali itako dalje. Cevi klimatizacije velikih zdanja, kao što su univerziteti i bolnice,takođe čine bitan segment Urbanog istraživanja, za koji treba biti naročito obazriv. Pariz, Rim, Odesa i Napulj čuveni su po svojim katakombama koje nisu otvorene za turiste i Urbani istraživači ih rado posećuju, dok je u Njujorku nezaobilazno sići u metro-tunele. I veoma opasno. Najekstremniji oblici UrbEx-a su silasci u kišne odvode, za koje važi pravilo „When it rains, no drains!“ – u slučaju kiše, posledice mogu biti fatalne. Kanalizacioni odvodi su najopasniji zbog toksičnih gasova, i najviše urbanih istraživača upravo tu strada.I sam Beograd krije mnoštvo neistraženih prostora burne prošlosti. Kod nas je aktivna grupa urbanih istraživača UrbexBeograd.

RUSKI HAZARDERI

Ruski duo na internetu poznat kao „The Rusian Daredevils“, najšokantniji su među svim trenutno aktivnim Urbanim istraživačima. Svoje pohode snimaju Go Pro kamericom i dele onlajn sa celim svetom, a od snimaka se znoje dlanovi i ledi krv u žilama. Naime, duo je specijalizovan za upadanje i penjanje na ekstremno visoke strukture, do naizgled nepostojećih granica. Labavo obezbeđenje tokom praznovanja kineske Nove godine iskoristili su da osvoje Šangaj-kulu, trenutno drugu najveću zgradu sveta. Dokumentovali su čitav poduhvat, i na snimku se vidi duo kako preskače zid da bi ušao u zgradu, zatim se penje na krov, na vrh, pa još dalje, na građevinski kran. Bez ikakve zaštite i sigurnosnih kanapa, ruski duo se kao mačka kreće po tankim šipkama krana i s jezivom opuštenošću i lakoćom se snima i ćaska na visini od preko 650metara, s pogledom na oblake. Ispod njih.

Saba Limas Haus: Kućni nameštaj visoke stilizacije Pavle Stamenović i Dušan Stojanović MILD Home konkurs za arhitektonsko-urbanističko rešenje Eko-naselja Aarhus stanovanje Arhus: Planiranje za budućnost Atelje Prozor Prozor u sasvim novi svet · ·