Vampire Weekend
KULTURA · muzika

Sudeći po izboru našeg kritičara, pop sa primesama elektronike obeležio je 2013. godinu. U tom smislu, prvo mesto njegove liste je manje-više očekivano.

5. Scott & Charlene’s Wedding – Any Port in a Storm

Ionako prestravljene i uglavnom slomljenog i duha i kičme plašili su nas, poput one poslovične mečke rešetom, povratkom u devedesete. A Any Port in a Storm pokazuje kako izgleda smislen povratak prohujalom – uz promišljen omaž baštini i dosta zarazne ironije. I uz sigurnost po pitanju izvođenja i same svrhe takve jedne misije, dakako.

4. Blue Hawaii – Untogether

Iz ovih ili onih pobuda, uz ovu ovu ili onu ogradu i relativizaciju neki su se divili i pratili Doris Bizetć Nygrin, redak autentični izdanak ovdašnjeg do-it-youself pristupa na polju muzike. Blue Hawaii predstavlja DIY u najboljem svetlu – pipavo-šaputavi dream pop kao prava poslastica i nenadani dar za sve melanholike koji na njega nalete. Što kažu stariji i mudriji – san po meri snevača!

3. James Blake – Overgrown

I izlozi ovdašnjih knjižara krcati su raznoraznim self-help priručnicima, koji će nam pomoći da pronađemo sreću uprkos svemu i posle svega. James Blake se očito, pak, slabo prihvata literature te fele, jer mu je i na ovom albumu sreća prilična nepoznanica. Što je dobro, i za njega i za nas. Ono što nam je Blake pokazao, a sebi dokazao jeste uverenje da ima života i… posle (golemo golemog) hajpa.

2. Arcade Fire – Reflektor

Gubitnik nekih od prethodnih predsedničkih izbora obznanio nam je da Srbija i zaslužuje to što je dobila, kad već njega nije htela. Može biti da se većina na izbore izašlih glasača ogrešila na samoljubivog (možda i sa puno povoda), a može biti da će većina onih koji su sa umerenim negodovanjem dočekali ponuđeno na Reflektoru ubrzo shvatiti da je zahtevniji i sporije prijemčljiviji zvuk zapravo bio izazov za njihove razmažene indie uši, koje to, kanda, nisu ni zaslužile. Vrag će ga znati, a vreme će pokazati. Recimo.

1. Vampire Weekend – Modern Vampires of the City

Osim što su, tu barem ne bi trebalo da bude sporenja i cepidlačenja, davnih dana klonulom komunikativnom popu vratili dostojanstva (može i više no što treba), Vampire Weekend su u umovima ponekih ovde sa pravom izazvali asocijaciju na Bajagu i Instruktore kada su valjali i kada je sve oko nas valjalo u meri u kojom smo tada zaslužili. Utisak je zasnovan na barokno razmahanom i renesansno šarolikom poimanju popa, naravno, minus SFRJ  brzopoteznost u izradi…i, naravno, somnabulna leksika.

Darkwood Dub Darkwood Dub u Mikseru Daft Punk Pet najvećih hitova 2013. godine KC Grad Novogodišnja muzička revija u KC Grad Bivše Populizam: Susret sa bivšim ljubavima · ·