Transparent
KULTURA · film/TV

Nakon poražavajuće jesenje žetve, svođenje računa na samom izmaku ovog leta gospodnjeg ipak navodi na utisak da je 2014. u celini gledano bila vredna godina sa dovoljno dobrih novih naslova na polju nekomičnog serijskog programa u atlantskom delu sveta. Evo odabira deset manje ili više gromkih hvalospeva vrednih novih TV ostvarenja pomenute sorte.

1.  Transparent

Pomalo nenadano na sam vrh liste probila se jedna od prvih realizovanih serija u produkciji i pod pokroviteljstvom očito svemoćnog Amazona. Transparent (namerna igra rečima i pojmovima) je  priča o burnim danima u dobrostojećoj porodici u trenutku kada muška glava porodice iznanada odluči da tzv. jesen svog života provede kao žena. Transparent je duboko ukorenjena u estetici i ideološkim koordinatama američkog indie filma dramedijske podvrste, a Jeffrey Tambor je, gle čuda, nanovo ostvario još jednu ulogu za zbilja dugi nezaborav.

2.  Borba za CTRL (Halt and Catch Fire)

Slično onome što smo videli u, recimo, (i u drugoj sezoni odličnim i upečatljivim) Amerikancima, Borba za CTRL pokazuje kako se suptilna rekonstrukcija ere da skladno združiti za svežim uglom gledanja, usresređenošću na karaktere i dinamičnom realizacijom neupitno zaumnog sadržaja.

3.  True Detective

Lako se može ispostaviti da će True Detective biti u doglednoj budućnosti smatran kamenom-međašem u sve bližem i neusiljenijem spoju televizijsko-serijskog i filmskog medija, ali, sve i da ta pretpostavka ostane tek mrtvo slovo na papiru, ostaje da je True Detective naprosto vrhunski TV rad s koje god strane mu pristupili i ma koliko stroge kriterijume primenili pri vaganju njegovih zbilja visokih dometa.

4.  Fargo

Isprva je delovalo kao nepotrebno TV prepakivanje dobro znanog filmskog klasika braće Coen, ali na kraju priče Fargo se pokazao kao moćan spoj ponajboljeg iz predloška, crnohumornog doživljaja sveta, razgranate priče sa podosta iznenađenja i nasleđa amerikane iz predela koji dobro znaju užase leda i hladnoće.

5.  Časna žena (An Honourable Woman)

Možda i najprijatnije iznenađenje ove serijske godine je Časna žena, vrhunski rad američke ispostave moćnog BBC-ija. Časna žena hrabro zaranja u neprolazno mutne i virovite vode izraelsko-palestinskog sukoba, očekivano ali promišljeno začinjenog lekareovskim doživljajem sveta, i osnaženog nizom odličnih glumačkih kreacija na čelu sa briljantnom ulogom Maggie Gyllenhaal.

6.  The Affair

Kanal Showtime je čitave ove godine (baš kao i kanal FX) ubedljivo pokazivao da se lagano ali sigurno bliži HBO standardima i poduhvatima, što je rečito pokazala i Afera, serija o preljubi ispričana iz dvojake perspektive, odnosno, s tačke gledište dvoje zlosrećnih i sluđenih preljubnika. Dominic West je, nimalo iznenađujuće, ponovo pokaszao zavidnu glumačku formu, a Afera kao celina je pokazala da je moguće sročiti atraktivan dramski sadržaj i bez primetnijeg garnirunga u vidu flerta sa krimi-začinima.

7. The Leftovers

Premda je na mahove izgledalo da srećan/pozitivan ishod nije u potpunosti izvestan, autori ove HBO –ove serije do cilja su stigli kao pobednici – dramaturški varljiva i narativno disperzivna priča istoimenog romana Toma Perrotte uspešno je artikulisana u zaista nesvakidašnji TV događaj na u neklu ruku distopijsku i egzistencijalističku temu.

Pohvale i pažnje vredne su bile i prve sezone novih serija The Knick, Glue, Penny Dreadful, Looking, Married

Pogledajte trejler za novi film Kate Winslet "A Little Chaos" Pogledajte trejler za novi film Kate Winslet „A Little Chaos“ Top komične serije - best of 2014. Best of 2014: Najbolje komične serije Najbolji strani filmovi Best of 2014: Najbolji strani filmovi Najbolji domaći filmovi u 2014. Best of 2014: Najbolji domaći filmovi · · · ·