Najbolji domaći filmovi u 2014.
KULTURA · film/TV

Iza nas je prilično dobra godina za srpski film. Nije baš kao još uvek neprevaziđena 2009, ali ponuda je bila raznovrsna i naslove po svom ukusu su mogli da pronađu gotovo svi. Imajući to u vidu, hajde da se osvrnemo na najatraktivnije domaće filmove iz 2014. godine. Kojih 5 naslova je dospelo na listu?

Pre nego što krenemo sa odbrojavanjem, ne bi bilo zgoreg imenovati zanimljive filmove koji se nisu našli na listi. Pohvale su vredni dokumentarci Pogrebnik i Moj zanat, baš kao i debitantski Tmina i Varvari. Pored njih, izdvojili su se Atomski zdesna i Čudna šuma. Da ne zaboravim – posebni naklon zaslužuje Mamula, prvi srpski creature-feature.

05. Love Hunter: Priče iz njujorškog taksija

Braća Bala su svoj rediteljski debi snimili na ulicama Njujorka. Film donosi romansiranu biografiju Milana Mumina, frontmena grupe Love Hunters, koji u filmu „glumi“ samog sebe.

04. Montevideo, vidimo se!

Drugi deo Bjelogrlićevog fudbalske sage je još raskošniji i ambiciozniji od prethodnika. Sve je tu: avantura, komedija, romansa, egzotika… U zbiru: pravi blokbaster na srpski način!

03. Neposlušni

Poetičan i prekrsano snimljen, prvi film Mine Đukić nudi pravi indie ugođaj – pa ne čudi što je svoju premijeru imao na čuvenom američkom festivalu Sandens.

02. Mali Budo

Treći i najbolje plasirani debitantski film na listi. Komedija Danila Bećkovića je vratila publiku u bioskope i dokazala da srpska komedija nije mrtva.

01. Travelator

Dugo smo čekali na ovaj film Dušana Milića, ali se čekanje isplatilo. Travelator je efektna mešavina umetničkog filma i akcijaša, prava poslastica za sve one željne nečeg novog i drugačijeg.

Najbolje žene 2014. Žene koje su obeležile filmsku 2014. The Affair TV recenzija: Afera Filmski hitovi u 2015. Spremite se na vreme – ovo su hit filmovi za 2015. John Wick Filmska recenzija: „Džon Vik“ · · · · ·