Top 5 izložbi
KULTURA · art

Još jedna godina je za nama. Još jedna godina u kojoj je Beograd zablistao i pružio nam desetine malih i velikih izložbenih zadovoljstava – od lokalnih umetnika i dizajnera, do velikih svetskih imena. Odabir za listu top 5 nije bio lak, ali ovo su izložbe koje definitivno nije trebalo propustiti ove godine.

Preokreti – Muzej savremene umetnosti u Beogradu i Tejt Modern muzej iz Londona

Polazište celokupnog projekta ogledalo se u pitanju namene muzeja danas, i to kroz sagledavanje sličnosti u promišljanju programa i rada dve institucije, uprkos jasnim ekonomskim i socijalnim razlikama dve zemlje. Zgrada Muzeja savremene umetnosti je već sedam godina zatvorena za javnost usled rekonstrukcije dok, sa druge strane, Tejt Modern predstavlja svojevrstan muzejski brend i instituciju koju godišnje poseti i do pet miliona ljudi. Izložbom „Preokreti“ u Salonu MSU na više nivoa definisan je muzej kao prostor za razmišljanje, prostor u kome se gradi i formira proces, a umetnici su na suptilan način predstavili probleme piripadanja, raseljenosti i nestabilnosti u okviru šireg društveno političkog konteksta.

Atmosphere – UK Parobrod

Tokom septembra UK Parobrod je u saradnji sa umetničkom organizacijom 80|10 ugostio interesantnu postavku radova indonežanskih vizuelnih umetnika – fotografa, grafičkih dizajnera i ilustratora koji su kroz svoje radove predstavili novu kreativnu scenu Indonezije. Rege Indrastudianto bio je gost izložbe u Beogradu, iznevši kulturno prepoznatljive narative koji predstavljaju kontekstualizaciju indonežanskog kulturnog okvira, ali u isto vreme jasno komuniciraju i sa evropskom i srpskom publikom.

Slučaj Kompozicije II – Pit Mondrijan – Narodni muzej

Sve one koji već određeno vreme tvrde da muzeji u Beogradu ne rade (posebno se osvrćući na Narodni muzej) obradovala je činjenica da baš na ovom mestu mogu videti dela Pit Mondrijana, jednog od najznačajnijih umetnika apstraktnog slikarstva 20. veka. Težište ove izložbe zapravo predstavlja biografija jedne slike, koja je usled svoje izuzetne slojevitosti učinila „Kompoziciju II“ bitnim akterom lokalne umetničke scene.

50 umetnika iz zbirki Muzeja savremene umetnosti

Jugoslovenska umetnost iz perioda 1951 – 1989. godine, predstavljena na ovogodišnjoj izložbi 50 umetnika MSUB, uključila je reprezentativna dela umetnika epohe socijalističke Jugoslavije koji su svojom aktivnošću pomerali i menjali jezičke paradigme određenih perioda. Posetioci izložbe uživali su u delima poznatih domaćih umetnika poput Petra Lubarde, Ivana Tabakovića, Marine Abramović, Raše Todosijevića, Radomira Damnjanovića Damnjana i drugih.

Stvari koje nestaju – 55. Oktobarski salon

Specifičnost naziva ovogodišnjeg Oktobarskog salona, ali i sam koncept, bio je inspirisan fenomenom sveprisutnih društvenih mreža, posebno Snapchat aplikacije, osobenu po tome što uništava svaku poslatu poruku posle samo nekoliko sekundi. 55. Oktobarski salon, između ostalog, bavio se formom ličnog izražavanja ali i kontradiktornosti između istorijske amnezije i opsednutosti sadašnjim trenutkom.

Osim pomenutih izložbi, ove godine smo uživali i u radovima Braće Burazera, predstavljenim u UK Parobrod krajem aprila, Erotskim fotografijma Helmuta Newtona u galeriji New Moment, grafikama Marka Prokića (Fuckinfine) u Kulturnom centru Beograd, Rat i Plakat: 1914 – 1918 izložbi u Muzeju primenjene umetnosti, kao i izložbi fotografija Usamljenost kao izbor održanoj krajem decembra u Uličnoj galeriji.

Shannon Holt: Ljudsko telo kao platno Ljudsko telo kao idealno platno Mračni strahovi pretvoreni u ilustracije Najveći strahovi kao duhovite ilustracije Najgore statue slavnih Najgore statue slavnih Bizarnosti savremene kulture Sva apsurdnost savremene kulture · ·