Betonski nameštaj
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Ako ste mislili da je beton materijal rezervisan za kockaste solitere, grube radove ili arhitekturu nekog prošlog vremena, prevarili ste se. Beton je zapravo dizajnerski šampion i svojim neobičnim formama osvaja i enterijer.

Godišnje se proizvede kubni metar betona po glavi stanovnika planete, čineći ga najrasprostranjenijim veštačkim materijalom na svetu. Velike je čvrstine i najrasprostranjeniji je u izgradnji puteva, temelja i drugih masivnih konstrukcija, ali svedoci smo novog trenda. U enterijer je ušao kroz kuhinjska vrata, pravo do masivnih kuhinjskih pultova. Relativno jeftin, veoma postojan i lak za čišćenje, nije odoleo dizajnerskoj mašti i ubrzo je počeo da dobija najrazličitije forme i funkcije.

Holandski dizajneri Remy i Veenhuizen izdvajaju se u eksperimentisanju sa tečnim betonom. Svaki komad nameštaja jedinstven je i na neki način unapređen u odnosu na prethodni, jer je pristup dizajnerskog dua učenje kroz rad – na uspesima i greškama. Istraživajući karakteristike materijala, holandski tim nauči nešto novo sa izradom svakog jedinstvenog komada nameštaja i to inovativno primeni.

Betonske stolove i stolice izrađuju livenjem tečnog betona u posebno oblikovane PVC kalupe. Dodavanjem metalnih čestica u smesu osiguravaju potrebnu stabilnost. Tačke pritiska ojačavaju masivnošću, a čitav proizvod olakšaju prošupljivanjem nenosivih mesta. Usled toga beton dobija nekarakterističan i neobičan pufnasti izgled.

U svom radu dizajnerski duo se opredeljuje za jeftine ili korišćene materijale. Izazov vidi u tome da tim materijalima daju drugačiju vrednost od očekivane: mekano postaje tvrdo, lako postaje teško, sjajno i šareno izgleda matirano i betonski sivo, dok nepostojano čine trajnim i nelomljivim. Svaki komad nameštaja izrađen je jedinstvenim pristupom i logikom i rezultat je neočekivana, a sasvim smislena forma. Nespojivo postaje spojivo. Naizgled pufnasti nameštaj čvrst je i postojan kao beton.

Zaha Hadid Zaha Hadid projektuje Olimpijski stadion u Japanu Iva Ljubinković ABO – Čudesni svet Ive Ljubinković Ikea PS 2014 IKEA lansira živopisnu i prilagodljivu kolekciju za mlade Model za Savamalu Model za Savamalu: Transparentno čitanje grada