meatless monday
PULS GRADA · gastro

U Peruu ga zovu „Lunes sin carne“, u Turskoj „Etsiz Pazartesi“ i bez obzira na jezik Bezmesni ponedeljak postaje globalni fenomen.

Zašto, pitate se. Količina mesa u ishrani se duplirala u poslednjih 40 godina, a potražnja za mesom ima ozbiljne posledice na okolinu – gajenje stoke je jedan od najvećih faktora povećanja efekta staklene bašte, dok sa druge strane da bismo dobili samo pola kilograma junećeg mesa potroši se skoro 10.000 litara vode.

Takođe, različite studije ukazuju na vezu između ishrane bazirane uglavnom na mesu i pojave dijabetesa, srčanih oboljenja i raka. Meso je u mnogim zemljama skupo, pa odustajanje od njegove pripreme barem jedan dan u nedelje može da znači i uštedu, a ne samo obogaćivanje ishrane.

Tokom Drugog svetskog rata, Bezmesni ponedeljak je uveden u Americi kao mera štednje, a o njemu se ponovo priča u javnosti od 2003. U Americi, ovu meru podržavaju Oprah Winfrey, Al Gore i Mario Batali, dok je zagovornik jednog dana u nedelji bez mesa u Engleskoj, poznati zaštitnik prava životinja i vegetarijanac – Sir Paul McCartney.

U više od 29 zemalja, restorani, škole i bolnice ne spremaju jela od mesa ponedeljkom.


snake venom Najjače pivo na svetu jamie oliver Humanitarni kuvari japanese garlic beer Japansko tamno „garlic“ pivo Pizza Matematička formula za savršeno parče pice