page-rusija
KULTURA · fotografija

Nakon raspada Sovjetskog saveza, Rusija je devedesetih godina prošlog veka prošla kroz turbulentni period ekonomske, društvene i političke tranzicije. Ne samo što se ekonomska transformacija dešavala u vremenu u kojem u najmanju ruku nisu vladali red i zakon, već je ovaj period takođe koincidirao sa velikim padom cene nafte i drugih sirovina na svetskom tržištu. Verujemo da ne treba da vas podsećamo koliko je njihova profitabilna proizvodnja bitna za privredu Rusije.

Sve ove okolnosti su, prirodno, ostavile veliki trag na psihičko i fizičko zdravlje stanovnika ove velike zemlje.

Francuska umetnica i fotografkinja Lise Sarfati se igrom slučaja u tom periodu našla u Rusiji. Ona je od 1989. do 1998. živela u Moskvi, Norlisku i Vorkuti i svojim foto-aparatom zabeležila kako je izgledao ovaj period istorije za najbespomoćnije slojeve ruskog stanovništva.

Na njenim upečatljivim fotografijama ćete videti decu koja utehu traže u cigaretama i alkoholu, devojke koje su se odale prostituciji, napuštene fabrike koje izgledaju kao mesta na kojima se snimaju horor filmovi, oronule građevine i još mnoge druge slike iz turobnog života Rusije devedesetih. Deo ove kolekcije slika je dostupan u našoj galeriji, a ona je u kompletu objavljena u okviru knjige Acta Est, koju možete kupiti na ovoj adresi.

Beznađe Rusije '90-ihOtvori galeriju
page-cover Deca su blago sveta Celebrities_double_portraits_public_and_private_personalities_1cover Intimni portreti filmskih zvezda otkrivaju kako se one stvarno osećaju 2014-01-14_GRAN VIA_056 Izložba fotografija Luisa Kamaća: Odjeci Madrida u Beogradu 3000 (1)-cover Nagrađene fotografije koje prikazuju kako izgleda život u Australiji · ·