DSC_0079
PULS GRADA · sport&rekreacija

Ako negde u gradu primetite bicikl vedrih tonova, sa zanimljivim kombinacijama boja, starinskim šmekom i autentičnim detaljima, vrlo je verovatno da vam se pogled zadržao na unikatnom primerku iz porodične radionice Moj bicikl, koju čine Dušanka i Ljubomir Vučković

Moj bicikl postoji od početka ove godine i proizvodi bicikle koji su elegantni i decentni, veseli i raznobojni, pouzdani i pažljivo sklopljeni.

– Ideja da započnemo proizvodnju bicikala nastala je na temelju znanja i iskustva koje već imamo u porodici. Želeli smo da pokrenemo lični posao i radimo nešto kreativno i korisno, za čim postoji potreba na tržištu. Ono što smo mi želeli da istaknemo jeste činjenica da bicikl može da bude i izraz ličnog stila svog vlasnika, da pored svojih osnovnih karakteristika jednostavno bude lep, elegantan, drugačiji, jedinstven, nešto više od prevoznog sredstva ili sredstva za rekreaciju. Želeli smo da akcenat bude na njegovoj jednostavnosti i originalnosti, da govori više o osobi koja ga vozi nego o firmi koja ga je napravila. Odatle i naziv Moj bicikl – kaže Dušanka Vučković u razgovoru za City Magazine.

Svaki bicikl s njihovim potpisom je unikat.

– Zašto napraviti dva ista bicikla, kad promenom samo jednog detalja možete da dobijete nešto malo drugačije i još interesantnije? Koristimo sve prednosti činjenice da nemamo serijsku proizvodnju i želimo da svaki naš bicikl izgleda kao da traži baš svog kupca.

Klasični gradski i fixed gear bicikli  

U jedinstvenoj beogradskoj radionici smatraju da za vožnju po našem gradu (iako Beograd ima specifičan, brdovit teren) nije neophodno imati bicikl s velikim brojem brzina, masivnim zupčanicima, debelim gumama, robusnim izgledom…

– Zbog toga smo odlučili da pravimo klasične gradske bicikle, s jednom ili tri brzine, koji su i mnogo lakši za održavanje. Kasnije smo proširili ponudu sa fixed gear biciklima (sa fiksiranim zupčanikom). Većina njih ima takozvanu flip-flop glavu, po kojoj su i karakteristični i koja omogućava da vlasnici imaju dva bicikla u jednom. Okretanjem zadnjeg točka za 180 stepeni birate da li želite da vozite klasičan single speed free wheel bicikl (bicikl s jednom brzinom) ili fixed gear. Kod fixed gear bicikla zupčanik je fiksiran za glavu zadnjeg točka, dok se god vrti točak vrte se i pedale, a noge su u stalnom pokretu. Kad se pedale okreću unazad, bicikl ide unazad – objašnjava Dušanka.

A najčešća greška koju vozači prave jeste da, po navici, čim postignu željenu brzinu prestanu da vrte pedale očekujući da će bicikl nastaviti da se kreće, a pedale ostati statične – što je normalna pojava kod free wheel bicikala. Kod fixed gear bicikla potrebno je stalno okretati pedale jer, ako prestanete da ih vrtite, one će same nastaviti da se okreću, a to može dovesti do gubitka ravnoteže.

Osmišljena dizajnerska priča

Moj bicikl je do sada osmislio raznolike, maštovite primerke – tu su atraktivni crno-žuti i crno-zeleni bicikli, beli bicikl s tamnoplavim detaljima, nežni bledoljubičasti bicikl s braon sedištem sa cvetnim motivima i retro braon zvoncem… Svaki od njih, kaže Dušanka Vučković, ima neku priču iza sebe.

– Nemamo neki određeni uzor, mada daleko od toga da mislimo da smo izmislili nešto novo. Često nas do nekog dizajna dovede i puka slučajnost, i sticajem okolnosti dobijemo drugačiji bicikl od onog koji smo prvobitno zamislili. Prvi bicikl koji smo napravili vremenom je doživeo razne modifikacije. Menjajući detalje na njemu dobili smo na kraju nešto sasvim drugačije i sada nam je on jedan od najlepših i omiljenih. Reč je o klasičnom holandskom tipu ženskog gradskog bicikla.

Dušanka Vučković ističe i da su zadovoljni dosadašnjim odzivom kupaca.

– Nekima je najvažnija pristupačna cena, nekima karakteristike i kvalitet bicikla, što često ne ide zajedno. Ljudima se dopadaju naši bicikli takvi kakvi jesu, ali im se dopada i ideja da sami mogu nešto da promene, da izraze neku svoju želju i zamisao i da i sami budu dizajneri. Radionica Moj bicikl nalazi se na Karaburmi, u Beogradu, u ulici Pjera Križanića broj 7 d. Za sada nam je to ujedno i jedino prodajno mesto. Želimo da budemo u kontaktu s našim kupcima, da ih upoznamo, objasnimo im šta radimo, kao i da saznamo njihove reakcije i eventualne želje.

Moj bicikl sarađuje sa Sundri pop iz Beograda, proizvođačem torbica za bicikle poznatih kao Popcycle bags. U planu je i saradnja s Mikser House-om, u kome će se organizovati prodaja bicikala, kao i zvanična promocija početkom juna.

Leo Mesi Fudbal se menja, a adidas je predvodnik nove revolucije Skejterke iz Kabula Skejterke iz Kabula Joga par prkosi gravitaciji Joga: Par koji putuje svetom i prkosi zakonima gravitacije 10403940_881501851880110_4641456605689565300_o 28. Beogradski maraton – još jedna velika trka u prestonici