Bill-Gates
KULTURA · knjige

U današnje vreme nije problem nabavati knjige koje nas zanimaju, ali pronaći vreme za njihovo čitanje je teže nego što je to bilo ikada pre, budući da smo zatrpani obavezama i distrakcijama na svakom koraku. Postoje, međutim, neke korisne tehnike koje vam mogu pomoći da poboljšate vaše čitalačko iskustvo.

Osnivač „Majkrosofta“, Bil Gejts, je nesebično ponudio svoja 4 rešenja.

Od njega smo već navikli da nam svake godine preporučuje knjige koje su ga najviše impresionirale, a sada je odlučio i da nam otkrije neka pravila kojih se drži tokom čitanja.

1. Trudi se da koristi margine za pisanje beleški 

On ističe da je to posebno bitno kada čitamo knjige iz različitih oblasti koje nas zanimaju. Na ovaj način ćemo biti sigurni da smo razumeli pročitano i lakše ćemo zapamtiti sadržaj knjige. U slučaju književnosti, međutim, on se ređe drži ove navike.

2. Uvek završava svaku knjigu koju je započeo

Bez obzira da li je u pitanju dugačka knjiga i koliko uživa u njoj, on mora da je pročita do kraja. Iz tog razloga se dobro informiše unapred o štivu koje će da počne da čita.

3. I dalje čita isključivo sa papira

Stare navike teško umiru, pa tako i veliki tehnološki mag kao što je Bil Gejts još uvek ne može da se oprosti od papirnih knjiga i pređe na digitalne.

4. Svake večeri izdvaja sat vremena za čitanje

Ako jedan tako zauzet čovek pronalazi vreme za čitanje, šta vas sprečava?

Patricija Guči Patricija Guči: Priča o emocijama, uspehu, strasti i skandalima Spisateljice Ženski knjiški trio: Dubravka Ugrešić, Mira Otašević & Sara Stridsbeg pagecover Kreativni centar: Fudbal i muzika – male radosti življenja Igor Marojević Promocija knjige “Prave Beograđanke” Igora Marojevića u Delfi Caféu · ·