1245x700 (1)
PULS GRADA · zdravlje

Još od 1989. godine i eksperimenta koji je sprovela NASA znamo da kućne biljke mogu pomoći u pročišćavanju vazduha. A sada su naučnici pronašli način da to bude još efektnije i korisnije na duže staze.

Istraživački tim sa Univerziteta u Vašingtonu genetski je modifikovao jednu kućnu biljku kako bi joj omogućio da iz vazduha ukloni hloroform i benzen, poznate karcinogene. Oni su u biljku ubacili jedan sintetički gen koji potpomaže proizvodnju posebnog proteina koji postoji u raznim sisarskim vrstama, uključujući i ljude. Taj protein pretvara benzen u fenol i hloroform u ugljen-dioksid i hlorid. Međutim, pošto se nalazi u jetri, ne utiče na supstance koje se unesu putem vazduha.

Obične i modifikovane biljke postavljene su u staklene cevi sa visokim sadržajem benzena ili hloroforma i praćen je razvoj situacije u toku 11 dana. Kod običnih biljaka nije bilo promene u nivou ovih supstanci, dok je kod genetski modifikovanih zabeležena drastična promena. Nivo hloroforma je opao za 82% nakon tri dana a nakon šest bio skoro nepostojeći, dok je nivo benzena opao za oko 75% nakon osam dana.

Rezultati pokazuju da ima nade da ćemo moći da pročistimo vazduh u svojoj kući od svih zagađivača u vazduhu pomoću biljaka. Jedina veća prepreka je što je biljkama neophodan protok vazduha kako bi nam pomogle u tome. Ovaj tim takođe želi da uvede još jedan protein u biljke, kako bi mogle da apsorbuju formaldehid, koji se nalazi u duvanskom dimu i nekim drvenim proizvodima.


cover www.medium.com Saveti koji će vam pomoći da sledeća godina bude bolja cover Ove slike razotkrivaju sve popularne zablude o zdravoj ishrani pexels-photo-141787 Živećete duže ako dramatično ograničite svoju porciju pomfrita santorini-2408868_1280 Pogled iz stana utiče na zdravlje ljudi · · · ·