billgates
KULTURA · knjige

Bill Gates nas je i ove godine obradovao svojom listom knjiga u kojima je najviše uživao u poslednjih dvanaest meseci. Osnivač kompanije Microsoft i veliki filantrop je povodom svojih preporuka izjavio: „Ako u ovoj prazničnoj sezoni tražite poklone za svoje najmilije, nećete pogrešiti ukoliko se odlučite za neki od ovih naslova.“

Kao i svake godine, Bill Getesov izbor je šarenolik pa se tako među preporučenim knjigama, između ostalog, nalaze memoari o značaju obrazovanja, vodič za suočavanje sa strahovima našeg doba i saga o propasti jedne tehnološke kompanije iz Silicijumske doline.

Upoznajte se sa 5 knjiga koje su najviše impresionirale Billa Gatesa u ovoj godini, u tekstu koji sledi..

1. John Carreyrou Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup

Za ovu knigu Bill Gates je rekao da nije mogao da je spusti. U pitanju je priča o propasti kompanije za testiranje krvi Theranos koja je svojevremeno vredela čak 10 milijardi dolara. John Carreyrou je novinar koji je otkrio šta se stvarno krije iza kulisa ovog startapa. Bad Blood je istinita priča o velikoj prevari, korporativnim intrigama, lakovernoj javnosti i pre svega beskrupoloznosti ambiciozne vlasnice kompanije, Elizabeth Holmes.

2. Paul Scharre Army of None: Autonomous Weapons and the Future of War

Paul Scharre je bivši vojnik koji u ovoj knjizi skreće pažnju na zabrinjavajuće tendencije u upotrebi modernih tehnologija u ratovanju. On pre svega upozorava na opasnost od preteranog oslanjanja na veštačku inteligenciju. Bill Gates je povodom knjige rekao da je njena tema sama po sebi veoma kompleksna, ali da je Paul pronašao način da je jasno prezentuje laicima.

3. Yuval Noah Harari 21 Lessons for the 21st Century

21 Lessons for the 21st Century se bavi gorućim pitanjima našeg vremena i nudi svoja rešenja za mnoge izazove koje nas očekuju narednih dekada. „U moru dezinformacija i senzacionalizma, ova knjiga nam pomaže da razaberemo bitno od nebitnog i koncentrišemo se na prave probleme 21. veka“, rekao je Bill Gates o ovom delu.

4. Tara Westover Educated: A Memoir

Tara Westover je odrasla u porodici čudaka koji joj nisu dozvolili da ide u školu sve do 17. godine. I pored teških okolnosti u kojima se našla, njoj je pošlo za rukom da se upiše na fakultet i na kraju zaradi titulu doktora nauka na univerzitetu Kembridž. Kao jedina biografska knjiga na Bill Gatesovoj listi, Educated naglašava važnost zalaganja, istrajnosti i spremnosti za promene.

5. Andy Puddicombe The Headspace Guide to Meditation & Mindfulness

Bill Gates je izjavio da u mlađim danima nije ozbiljno shvatao meditaciju. Danas je pak redovno praktikuje zajedno sa svojom ženom Melindom. Knjigu The Headspace Guide to Meditation & Mindfulness je opisao kao odličan uvod u svet meditacije, a njenog autora Andyij Puddicombeija je pohvalio kao vrsnog pisca koji potencijalno komplikovane koncepte objašnjava na veoma razumljiv način.

MOJA GENIJALNA PRIJATELJICA serija 2018 pic02 Fenomen Elene Ferante: Ako jedne zimske noći neki putnik… Dusa-vina-Ispravka Preporuka za čitanje: „Duša vina“ (Službeni glasnik) Kakva zenska KAKVA ŽENSKA: Priče o ženama koje su bile progresivne kada to nije bilo moderno naslovna City Magazine preporuka: „Jaje, mleko, voda…“ Mine D. Todorović · · ·