BINA
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Tema ovogodišnje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA) kompleksna je i od vitalnog značaja svim Beograđanima. U žiži promišljanja, rasprave i rada 9. BINA-e smešteni su javni prostori. Pripadaju svima nama i definišu suštinu urbanih prostora, pa tako i grada. Kako mi definišemo njih?

Ne čudi da je manifestacija čvrsto utemeljena u stavu da je neophodno istrajati na putu stvaranja, razgovora i promišljanja o kvalitetnim rešenjima na polju urbanizma i arhitekture, u svom devetom izdanju posvećena veoma značajnoj temi za život grada: prostorima javnosti. BINA je namenjena kako stručnoj, tako i široj javnosti, svih generacija. Ovogodišnja tema prostori javnosti direktno i naročito poziva čitavu javnost da se njihovo promišljanje, planiranje i razvoj uključi.

Šta su javni prostori?

Javni prostori su mesta na koja svako može slobodno da pristupi. Pripadaju građanima i nisu u vlasništvu pojedinaca ili kompanija. Otvoreni javni prostori su gradski trgovi, ulice, trotoari, parkovi, dvorišta javnih objekata i mnogi drugi, dok zatvoreni mogu biti društveni centri, mesta kulture, institucije u državnom vlasništvu i pod javnom upravom itd. Pristup njima je u idealnom slučaju besplatan i većina je otvorena za sve. Zvanična evidencija koliko javnih prostora ima u Beogradu ne postoji, ali jedno je izvesno: njihov potencijal nedovoljno je korišćen, a mnogi od njih i propadaju.

U fokusu

Cilj ovogodišnje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture je da podstakne razmišljanje, raspravu i rad na projektima javnih prostora. Od malih intervencija u susedstvu, sve do megastruktura koje menjanju lice i identitet grada, 9. BINA će kroz izložbe, predavanja, radionice, diskusije, promocije i šetnje sveobuhvatno pristupiti i uhvatiti se u koštac sa prostorima koji pripadaju svima nama i definišu Beograd.

Prostori BINA-e

Sadržaj ovogodišnje BINA-e smešten je u Kulturnom centru Beograda, na Arhitektonskom fakultetu, u Galeriji Ozon i na Trgu Republike, ali i na mnogim drugima mestima širom grada koja su direktno u fokusu teme. Izložbe, prezentacije i radionice odigravaju se i u Arhivu Jugoslavije, Centru mesne zajednice Fontana, u Robnoj kući Beograd na Trgu Republike, u Dečijem kulturnom centru u Takovskoj i drugim zatvorenim prostorima, ali i diljem pijaca, trgova i parkova, na Velikom ratnom ostrvu, Novom groblju, Savamali, Starom Sajmištu… Pod otvorenim nebom širom Beograda i u mnogim njegovim zatvorenim kutcima, BINA je sa sijasetom stručnjaka, podržana svim zainteresovanima,u potrazi za beogradskim pričama i tajnama, i boljoj budućnosti.

Program

Aktuelne prostorne intervencije i inicijative u svetu, Srbiji i Beogradu, biće predstavjlene sa namerom da ukažu na najnovije tendencije i da informišu o mogućim načinima demokratskog učešća u oblikovanju i korišćenju javnih prostora. Priznati međunarodni i domaći stručnjaci iz raznih oblasti vode šarenolik program. Ovogodišnja manifestacija bavi se istorijom Beograda i njegovom budućnošću kroz primere iz sveta, pouke i ideje, različite načine i alate promišljanja. Od vremenskih kapsula, arhitekture stanovanja, značaja javnih prostora i njihovog oživljavanja, preko dokumentarnih filmova, diskusija na temu prava na grad, razvoja grad(ov)a, Bitke za Beograd, beogradskim iskustvima i planiranja, sve do radionica urbanog baštovanstva, parametričkog projektovanja, eko grafita i naravno dečijih radionica, BINA se potvrđuje kao afirmisana platforma za proučavanje i istraživanje.

Berlin Gas stationmTankstellem1920s Berlin, Moskva… Iza kulisa gradova Saba Limas Haus: Kućni nameštaj visoke stilizacije Pavle Stamenović i Dušan Stojanović MILD Home konkurs za arhitektonsko-urbanističko rešenje Eko-naselja Aarhus stanovanje Arhus: Planiranje za budućnost