BINA - do 25.5.
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Dvanaesta Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture donosi veoma bogat program i s obzirom na to da je partner u dva velika EU projekta Kreativne Evrope: Future Architecture Platform (2016-2017) i Shared City – Creative Momentum (2016-2020), kao i da se ove godine navršava 50 godina od smrti velikana srpske arhitekture, arhitekte Nikole Dobrovića, što će na zanimljiv način biti obeleženo u toku BINE.

Dvorišta ideja naslov je ovogodišnje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture koja se održava dvanaestu godinu zaredom, i samo simbolično predstavlja nedelju – pošto traje gotovo čitav mesec, tokom kojeg pruža mnoštvo različitih programa, kako u temama, tako i u formi.

Majska BINA
Dvanaesta Beogradska internacionalna nedelja arhitekture BINA 2017 traje do 25. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, pod temom Dvorište ideja jer je ovogodišnji fokus i na procesima participacije u kreiranju uspešnijeg, održivog okruženja javnih prostora grada i arhitekture u našim i međunarodnim okvirima. Tako je najveći deo pratećeg programa posvećem temama vezanim za stanje i razvoj prostora grada Beograda.

Budućnost Beograda
U razvoju grada Beograda goruću temu čini razvoj obodnih opština, onoga što ne podrazumeva samo centar već čini celokupan gradski život: njihova povezanost, specifičnosti, potencijali ali i brojni problemi. Brojne beogradske opštine sačinjene su od urbanih, ali i ruralnih i industrijskih prostora, bogate su kulturnim i prirodnim resursima, kroz njih protiču dve evropske reke, sadrže i arheološka nalazišta, spomenike kulture, izletišta, a uz sve to i niz problema kao što su bespravna gradnja, loša mreža puteva i ulica, zastarela ili nepostojeća mreža vodovoda i kanalizacije i neadekvatno održavanje infrastrukture i javnih prostora. Ove teme biće u fokusu konferencije Predgrađa Beograda / Zamisli budućnost – Belgrade Outskirts / Envision Future koja se kao deo evropskog projekta Future Architecture Platform organizuje sa namerom da se, predstave ideje za budući razvoj i rešavanje postojećih problema.

Gradovi deljenja
Ovogodišnja BINA deo je i Shared Cities Creative Momentum četvorogodišnjeg kulturnog programa koji su pokrenuli partneri iz sedam gradova centralne i jugoistočne Evrope, od Berlina, preko Praga i Budimpešte, do Beograda, kao internacionalnu mrežu za razvijanje kreativnog diskursa koji nastaje ukrštanjem arhitekture, umetnosti, urbanizma i ekonomije deljenja, a u cilju transformacije gradskih prostora. U sklopu ovog višegodišnjeg programa organizuju se brojne kulturne akcije i manifestacije, a u okviru BINE imaćemo priliku da istražujemo arhitektonske, urbanističke i umetničke intervencije koje unapređuju gradske prostore kao kulturne aktivnosti. Ta javna okupljanja i razmene ideja biće održana u dvorištima u svih sedam gradova programa, u formi radionica, predavanja, diskusija i istraživanja novih metoda participacija.

Urbana čvorišta
Studija slučaja Urbana čvorišta razvijaće se u okviru ovog programa, a u okviru BINE, gde će se istraživati zajednički predlozi građana i stručnjaka koji nastaju kao odgovori na socijalne i prostorne potrebe u neposrednom okruženju. Uključivanje građana u projektovanje i održavanje gradskih prostora će biti ključni faktor u ovom procesu, kao preduslov za stvaranje održivih zajednica i grada. Istovremeno, u ovom procesu direktne participacije, stručnjaci dobijaju priliku da razumeju potrebe građana i razviju metode rada sa zajednicom.

Male utopije
Gost BINE je i muzej MAXXI iz Rima, sa izložbom Male utopije, italijanskom arhitekturom trećeg milenijuma između istorije, istraživanja i inovacije. Na izložbi će biti predstavljena dela deset italijanskih timova arhitekata, bez ikakvih generacijskih kriterijumima, već s fokusom na najinovativnije prakse. I ovde će fokus biti na zajednici, s obzirom na to da su predstavljena dela većinski projekti malog obima povezani sa potrebama pojedinaca. Novoosmišljeni radni prostori, turističke infrastrukture, kuće, muzeji, instalacije, privremeni ili prenosivi objekti posmatrani su sa nekonvencionalnog stanovišta, pružajući nam tako dobar uvid u to kako će možda izgledati arhitektura XXI veka u Evropi. Od Umberta Rive do Đuzepine Graso Kanico, od Čina Zukija do početaka mladog tima, mnogi inovativni predlozi nalaze svoje mesto u ovoj žustroj i direktnoj izložbi.

Nikola Dobrović
Poseban akcenat ovogodišnje BINE je jubilej posvećen velikanu srpske arhitekture Nikoli Dobroviću, arhitekti od čijeg bogatog i uticajnog opusa se u Beogradu nalazi jedno delo, i to urušeno – Generalštab. Nikola Dobrović je jedan od najnačajnijih nosioca moderne na našim prostorima, a osim arhitektonskih dela zaslužan je i za urbanističko planiranje i razvoj Novog Beograda. Studijska izložba posvećena njegovom arhitektonskom nasleđu je nastala u eksperimentalnom, kolaborativnom procesu istraživanja i projektovanja u radionicama Arhitektonski crtež i Izlaganje arhitektonskog crteža. Učesnici su kroz projekat i crtež istraživali dve Dobrovićeve kuće na ostrvu Lopud u Hrvatskoj, vilu Vesnu iz 1939. godine i nerealizovani projekat kuće za odmor iz 1965. godine. Na radionici koja je usledila, učesnici su se bavili ispitivanjem izložbenog prostora, koncepta, postavke i tehničkim aspektima izložbe.

Šetnje i radionice
Kao i svake godine, bogat program BINE podrazumeva i brojne šetnje širom Beograda kao što su: Stopama osmansko – srpskog Beograda, Zapadna kapija Beograda – Geneks, Radio Beograd, Savske obale i ono što ih spaja, Zgrada za slikare u Pariskoj 14, Alejama Novog groblja itd. Za učesnike svih uzrasta tu su i brojne radionice, kao i razgovori, predstavljanja, konferencija, izložbe i mnogo toga drugog što se tiče razumevanja grada i učestvovanja u njegovom daljem razvoju.

pagecvoer Proleće je idealno vreme za uređenje trpezarije Tikkurila boje Tikkurila: Dekorativne tehnike za vaš dom i-found-architecture-from-star-wars-in-belgrade-2__880_cover Futuristička arhitektura Beograda QAmcXEYTNX3WV8PB5HcI_derekpearcewatertables7_cover Neobični stolovi za sve ljubitelje životinja · · ·