Bioskopske premijere
KULTURA · film/TV

Kao što je i bilo očekivano, novi Marvelovi „Osvetnici“ suvereno dominiraju bioskopskom ponudom. U pitanju je prvoklasni „pljačkaš blagajni“ koji se nametnuo kao jedan od glavnih bioskopskih događaja ove godine. Naravno, ovaj superherojski spektakl nije jedini film u ponudi, tako da sam se u tekstu koji sledi osvrnuo i na horor „Igra istine“, tinejdžersku ljubavnu priču sa elementima fantastike „Svakog dana“ i komediju „Baš sam lepa“. Pročitajte i, ako već niste, odaberite ono šta vam se čini najzanimljivijim.

Osvetnici: Rat beskraja (Avengers: Infinity War)
Trenutno najveći hit u našim i svetskim bioskopima, blokbaster koji je već porušio mnoge rekorde, upravo je ono što smo i očekivali – velika, šarena i bučna razbibriga. Izreka „film je veći od života“ ovde je bukvalno shvaćena, autori se drže maksime „više je bolje“. Da li je nekad bilo više Marvelovih junaka na jednom mestu? Ne verujem. Imajući to u vidu, treba pohvaliti to što su autori uspeli da gotovo svim likovima posvete dužnu pažnju, što nije bilo lako imajući u vidu brojnost ansambla. Takođe, negativac je ovoga puta dobar: Tanosov odnos sa ćerkom Gamorom poseduje snažan melodramski naboj koji je dobrim delom iskorišćen. E, sad… Par stvari treba imati u vidu. Ovo nije zaokružen film. Ako niste upoznati sa Marvelovim filmskim univerzumom, Rat beskraja definitivno nije za vas. Takođe, ovo je samo prvi deo finalnog okršaja sa Tanosom – nastavak u bioskope stiže tek sledeće godine. Imajući sve to u vidu, nove Osvetnike je teško oceniti kao samostalan film. Ako bismo to pokušali – ocena ne bi bila sjajna. Ali, kao deo veće celine… sasvim je na mestu. Braća Ruso, provereni Marvelovi rutineri, razvukli su kore i raspodelili sastojke sa dovoljno veštine. Korišćen je margarin umeto putera, ali tako to obično biva kada su superherojski filmovi u pitanju – pa ko voli… Što se najavljivanog pokolja poznatih likova tiče – nije izostao. Tokom filma stradaju četriri krupnija i dobro poznata lika (mada nijedan noseći), dok se u samoj završnioci dešava pravi masakr sa desetinama mrtvih… Ali, već sada je jasno da će taj završni maskar biti poništen. Previše je tu novca u igri da bi se producenti tako olako rešili svojih „zlatnih koka“. U tom kontekstu, na konačne odluke moramo da sečekamo godinu dana. Tada ćemo saznati ko odlazi a ko ostaje. Rat beskraja je samo jedno veliko zagrevanje za ono što će doći.

Svakog dana (Every Day)
Bestseler Dejvida Levitana (kod nas objavljen u izdanju Derete) pretočen je u veoma dobar film, jedno od najprijatnijih iznenađenja ove godine. Anguri Rajs glumi šesnaestogodišnju Rajanon koja se, kako stoji u najavi, „zaljubljuje u misterioznu dušu pod imenom A, koja se svakoga dana budi u drugom telu“. Zaplet prilično neobičan za jedan tinejdžerski ljubavni film, priznajem, što ga samo čini zanimljivijim za gledanje. Marija Belo glumi majku glavne junakinje, dok je ostatak glumačke podele uglavnom sastavljen od širim masama nepoznatih mladih lica. Plavokosa Anguri Rajs, do sada najpoznatija po manjoj ulozi u poslednjem Spajdermenu (ponovo taj Marvel!) odlično se pokazala u nosećoj ulozi, a uz (uglavnom) solidnu podršku od strane brojnih epizodista. Svakog dana je veoma prijatno gledalačko iskustvo, doduše prilično atpično. To je dovelo do toga da ovaj film prođe slabo u američkim bioskopima – a ista sudbina ga, na žalost, očekuje i kod nas. To je šteta, pošto se radi o ostvarenju koje zna da nagradi i koje veoma uspešno spaja elemente fantastike sa motivima prve ljubavi i problema identita kod mladih.

Igra istine (Truth or Dare)
Horori su sve češće u našim bioskopima i to je lepa vest za one koji vole ovaj žanr. Što se kvaliteta ponuđenog tiče, situacija je takva kakva je. Istinski dobrih horora je procentualno malo, a ponuda u bioskopima odražava „stanje na terenu“. Igra istine je rutinski horor u pristojnom pakovanju, što je kombinacija na koju nas je produkcijska kuća Blumhaus već navikla. Tinejdžeri će pohrliti da vide ovaj film, izvrištati se i sutradan ga zaboraviti. Nećemo ga dugo pamtiti ni mi stariji i verziraniji. Igra istine je baš sredina puta, po tonu i vrsti strave bliža serijalu Poslednja ekskurzija nego hororima o osvetnički nastrojenim duhovima (kome tematski pripada). Film nije previše strašan, nije previše uznemirujuć… nije ništa previše. Radnja se brzo odvija, glumci su lepi a raditelj solidan. Odnos dve glavne junakinje je iznijansiraniji nego što je obično slučaj u filmovima ovog žanra, što krči put ka do izvesne mere neočekivanoj završnici. Ta povremena iskliznuća iz kalupa su mi se najviše i dopala. Šteta što ih nema više.

Baš sam lepa (I Feel Pretty)
Za kraj ovog teksta, želim da se obratim Ejmi Šumer… Ejmi, Ejmi… Draga Ejmi… Tvoji TV skečevi su super, ali dugometražni filmovi… Jednostavno, nisi se pronašla u dugoj formi. Ponestane ti daha. A i taj tvoj odabir bioskopskih projekata… Mora to pažljivije da se radi. Dramske scene ti ne idu – izbegavaj ih u širokom luku. Drži se „čiste“ komedije, što britkije to bolje. Kada si britka i sarkastična: najbolja si. Tvoj novi film je na momente smešan, to priznajem. Ali, kao celina… slabo je to. Likovi su loše postavljeni, sukobi su čist konstrukt… Premisa je potpuno sumanuta… (Posle pada sa bicikla u teretani i povrede glave, glavna junakinja, bucmasta Rene, poveruje da se transformisala u nedoljivu lepoticu i to joj uliva samopouzdanje.) Umesto da se bori protiv stereotipa, ovaj film ih samo dublje ukorenjava. Poruka je da su žene lepe baš takve kakve su, a onda im se natrlja na nos kako moraju da koriste skupu šminku kako bi se osećale ženstveno i poželjno. Nema u tome emancipacije, samo surovog američkog konzumerizma… Prema tome, Ejmi, sledeći scenario pažljivije biraj. Nađi ili napiši nešto što će ti leći. I što neće biti tako dosadno konzervativno i srednjački. Toliko od mene za ovaj put… Vidimo se, nadam se, u nekom boljem filmu.

Taxi 5 Film „Taxi 5″ od danas u bioskopima the-life-and-death-of-john-gotti-movie Džon Travolta je Džon Goti u novom filmu o poznatom mafijašu Tri sekunde za večnost „Tri sekunde za večnost” u bioskopima od 10. maja iskreni posteri Kako bi izgledali iskreni filmski posteri · · · ·