Homa bistro_007cover
PULS GRADA · gastro

Prateći svetske trendove, u Beogradu su sve popularniji bistroi – mesta posebnog koncepta, gastronomske ponude i atmosfere. Uživanje u bistroima je poseban vid kulture. U čemu se ona sastoji, koliko slobode i otvorenosti vam je potrebno, kao i šta Beograd ima da ponudi na tu temu – pogledajte u tekstu koji sledi.

Naravno, reč bistro (bistrot) potiče, odakle bi drugo nego iz kolevke moderne gastronomije, s pariskih pločnika gde se ovaj pojam povezuje s nevelikim, nepretenciozno uređenim prostora koji su „više od kafea, a manje od restorana“. Zapravo, to su „mesta u kraju“ gde ste s osobljem „per tu“ (na ti), gde nema uštirkanih stolnjaka i skupih vinskih čaša, ali gde može da se jede veoma dobro, obilno i ukusno, popije nešto lokalno i drugačije, a sve to po sasvim razumnim cenama.

Bistro ima svoju posebnu atmosferu, najčešće enterijer s puno drveta, pločice na zidovima, kao referenca na Pariz tridesetih godina prošlog veka, i nisu retkost, kao ni poduži šank na kome će neko od gostiju sam pojesti svoj ručak ili večeru, mada to još uvek nije česta pojava na ovim prostorima. Naravno, žamor i zveket su ključne zvučne karakteristike bistroa, u Francuskoj je to svakako i čaša domaćeg vina ili pak uveče apsinta, dok su craft piva sve prisutnija. Jela koja se služe u klasičnim bistroima takođe su nepretencioznog karaktera, negde na tragu domaćih tradicionalnih specijaliteta i često se tačno zna gde se služi najbolja supa od luka, gde najbolje kobasice ili boef bourguignon ili coq du vin, gde je dobar kiš, a gde imaju neki sjajan tart.

Uzbudljiva jednostavnost

Kako je moderno doba donelo spajanje i spojivog i nespojivog, tako je pre desetak godina nastao termin i pokret „bistronomija“ kao svojevrsna „pobuna“ protiv restorana koji neguju koncept i tradiciju „stare škole“ koji ima priličnu dozu uštogljenosti i krutih pravila. Zapravo, bistronomija je nastala s idejom „demokratizacije hrane“, a idealno mesto za tako nešto upravo su bistroi kao živa i neformalna mesta u koja ljudi vole da odlaze, druže se i probaju nešto novo. U ovom konceptu okruženje ostaje isto, sastojci su jednostavni, ali su izuzetnog kvaliteta, najčešće lokalno nabavljeni i tako spremljeni da jela ni izgledom ni načinom seviranja ni ukusima ne zaostaju za poznatim vrhunskim restoranima. Jednom rečju: unikatan gastronomski doživljaj u manje formalnom ambijentu, jednostavno a vrhunski.

Bistroi su i u Beogradu našli svoje mesto, manje-više verno odslikavajući osnovnu ideju i osnovne bistroovske pravce u kuhinji i postavci. Naravno, kako su ovo uglavnom nova mesta koja se otvaraju, ona ne mogu da imaju patinu koja potiče iz vremena između dva svetska rata, ali su se ovdašnji vlasnici bistroa potrudili da detaljima i manje strogim formama „uhvate“ šarmantan bistroovski duh i atmosferu.

Idealna ulica da doživite autentičan beogradski bistro-doživljaj svakako je Nevesinjska ulica na Vračaru, nadomak Kalenić pijace, gde su praktično jedan preko puta drugog Homa Bistrot i Cveće zla. Kako iza oba lokala stoje smeli i neobični gastro kreatori, tako se i na oba menija nalaze uzbudljive i efektno razigrane kreacije koje ne pate od viška elemenata niti od kulinarskih eksperimenata. S Homa strane tu su rijet od zeca, podvarak i pastirska pita, ovčja pljeskavica i ragu od jelena, za koje je zadužen Filip Ćirić, a kod Bodlera Croque madame, pastrami sendvič i kobasice, tartar i kapama, rolovana jagnjetina i srneći gulaš… iza kojih stoji Vlada Melentijević.

Interesantan bistro ugođaj ima i Laudon bistro na Novom Beogradu, ali na zaista prilično skrivenoj lokaciji u podnožju nove poslovne zgrade iznad Tošinog bunara, dok je Dokolica na Vračaru bilo jedno od prvih mesta koje je i hrabro i dosledno ponudilo i zadržalo ovaj koncept. Kao najnoviji pojavio se Grad bistro, na mestu nekadašnjeg restorana Gaston u Uzun Mirkovoj, koji svojim menijem na kome su kevina goveđa supa, rinflajš i pljeka, pravi hometown bistro-ugođaj u samom srcu grada.

Zdrava ishrana 7 pravila umerene ishrane za vitku liniju i tokom zime cover Svaki sir ima svoj savršeni par Organski krekeri Granum Organski krekeri Granum: Zdrave grickalice 12okokitchen-12-5a1fb44cdc36e__700 Umetnost iz rerne · · ·