beatles-1967
KULTURA · muzika

Čuveni „White Album“ nalazi se ponovo u vrhu top lista u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama nakon 50 godina od originalnog izlaska. Ova neobična situacija je nastala zahvaljujući impresivnom reizdanju koje je objavljeno u čast zlatne godišnjice.

U pitanju je boks set koji je izašao u nekoliko formata. Na njemu se nalazi originalnih 30 pesama u remasterizovanom izdanju, 27 akustičnih demo i 50 dodatnih do sada neobjavljivanih snimaka. Ono što je značajno za sve fanove Bitlsa jeste da je u celom procesu reizdanja učestvovao Gil Martin, sin čuvenog Džordža Martina, koji je svojevremeno smatran „petim Bitlsom“. Originalni White Album izdat je 22. novembra 1968. godine, kao deveto ostvarenje četvorke iz Liverpula.

Reizdanje je već prodato u 63.000 primeraka i postiglo najbolji rezultat na top listama još od marta 1969. Zanimljivo je da je prošle godine slična situacija bila sa albumom Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band, koji se takođe vratio na top liste nakon skoro pet decenija od originalnog izlaska. Ovo je možda i dobar način da neke nove generacije upoznaju i dožive na svoj način ovaj neponovljivi muzički fenomen.


p06rs9jh Ko su ljudi skriveni iza naziva poznatih pesama? cover MOTION: Muzičko-scenski performans Katarine Ranković Bunt i E-Play Osvojite karte za koncert benda E-Play GREEN LOVE FULL RES_110317_127 Tehno spektakl sezone 30. novembra na Spensu! · · ·