hip
KULTURA · muzika

Old school hip-hop je onaj koji se stvarao u periodu od 1973. godine do 1986. godine. Hip-hop je nastao 11. avgusta 1973. godine u Njujorku, i od tada ne prestaje da se razvija i kao muzički pravac i kao kulturni pravac.

Kool Herc, čovek pod čijim okriljem je nastao hip-hop, uz pomoć Afrika Bambaataa je organizovao tzv. block parties gde su DJ-evi stvarali muziku skrečovanjem i gde je breakbeat bio pokret kojim se iskazuju umetnici. Od 1985/86 godine je krenulo zlatno doba hip-hopa a u nastavku poslušajte trake koje su uticale na razvoj ovog pravca.
1. Sugarhill Gang – Rapper’s Delight (1979)

Potpuni svetski hit gde se oseća uticaj disko muzike. Ovo je prva hip-hop stvar koja je izdata kao singl.
2. Kurtis Blow – The Breaks (1980)

Kurtis Blow je rpvi reper koji je potpisao ugovor sa velikom diskografskom kućom. A The Breaks je jedna od traka koja je uticala na mnogo repera širom sveta.
3. Funky Four Plus One – That’s The Joint (1980)

Ovo je prva grupa u kojoj je bila i žena reperka. A semplovi ove stvari su korišteni kasnije u mnogim hip-hop trakama.
4. Afrika Bambaataa – Planet Rock (1982)

Afrika Bambaataa je jedno od najpoznatijih imena hip-hopa i najbitnijih.
5. Run DMC – Sucker MCs (1984)

Ova stvar je prva nagovestila u kom pravcu će se hip-hop razvijati. Brži i agresivniji stil repovanja sa jačim basom, definitvno je bila uvod u muziku zlatnog doba hip-hopa.


zagrebacki_solisti4-121011 „Zagrebački solisti“ nakon tri decenije u Beogradu 2016LeonardCohenYouWantItDarkerPress-3 cover Muzička recenzija: Leonard Cohen „You Want it Darker“ (Menart) repetitor gde ces Muzička recenzija: Repetitor „Gde ćeš“ (Moonlee Records) Dream Wife (foto: google images) Muzičarke sa Islanda · ·