Gnezdo
U VAZDUHU · trend

Prvi koraci su najnespretniji. Iz višegodišnje edukativne borbe mnogi mladi ponosno izađu kao pobednici, ali prisusretu sa „stvarnim svetom“ krećesaplitanje. Svaki početak je težak u novoj sredini, pa tako i profesionalni. Tada oslonac mladima pružaju svojevrsni biznis i kreativni inkubatori, praksa već oprobana u svetu koja svoju mrežu širi i kod nas

Inkubatori služe da tek rođene ojačaju i spremne otisnu u spoljni svet. Kao i u prvim trenucima života, susret sa surovom sredinom nije lak ni u profesionalnim počecima. Nakon završenog školovanja, podrška, podstrek i savet iskusnijih i već formiranih stručnjaka mladima mogu bitiod krucijalnog značaja. Čest je slučaj da su kreativne i inovativne ideje praćene smnogo volje i energije ali malo kapitala i veštine za realizaciju.

Biznis i kreativni centri služe da premoste taj jaz i radnim prostorijama, uslugama i stručnom podrškom,uz malu ili nikakvu finansijsku nadoknadu,pomažu mladim preduzetnicima i kreativcima da što bezbolnije prođu „dečje bolesti“ u poslovanju i stanu na svoje noge.

Oprobani recept se širi

Biznis-inkubatori su se prvi put pojavili u Velikoj Britaniji i Nemačkoj osamdesetih godina prošlog veka. Postali su instrument ekonomskog razvoja širom zapadnih zemalja, a od naročitog značaja za jačanje ekonomije istakli su se u zemljama tranzicije. Širom Srbije, na teritoriji čak 14 gradova, postoji nekoliko ovakvih centara i udruženja.

Zajedničko im je da se ogledaju u ustupanju prostora i neophodne opreme za obavljanje delatnosti i u pružanju stručne, pravne i administrativne podrške. Oblast delovanja im je različita, većina inkubatora su opšte usmereni, dok je nekolicina specijalizovana. Velika pomoć mladima je i pružanje i razmena praktičnih iskustava koja im u prvim godinama poslovanja nedostaje.

Na početku je najbitnija podrška

Postoji mnogo oblika inkubatora koji su se pokazali uspešnim širom sveta. Njihova uloga je pružanje podrške i pomoći preduzećima koja tek počinju s radom i mladima koji su na početku svoje profesionalne karijere – u periodu kad je najteže opstati na tržištu. Više od 90% novih poslovnih poduhvata zapravo ne doživi drugu godinu.

U toj početnoj fazi poslovanja, inkubatori preduzetnicima kroz smanjenje troškova kao što su niži zakup i obezbeđena oprema, uz pristup znanju i administrativne usluge (pravne, računovodstvene) i uz preko potrebne konsultacije (marketing, planiranje, upravljanje) obezbeđuju podršku od vitalnog značaja.

Sigurni u gnezdu

Najmlađi radni prostor Beograda za razvoj preduzetništva i projekata u začetku je Gnezdo. Nalazi se na šestom spratu Beograđanke, a formiran je na inicijativu Kancelarije za mlade Gradske uprave Grada Beograda, u saradnji s Nacionalnom službom za zapošljavanje i nevladinim organizacijama. Za prijem prvih korisnika raspisan je konkurs.

Trinaest mladih firmi dobiloje priliku da se od septembra 2013. besplatno ugnezde. Gnezdo je otvoreno za sve mlade ljude s poslovnom idejom, a prednost je data idejama iz oblasti informatike, sektoru usluga, kreativnim industrijama i internet poslovanjima. Pored atraktivnog radnog prostora s velelepnim pogledom na srce Beograda, na raspolaganju su i konferencijska sala za susret s klijentima, sala za prezentacije, kao i konsalting usluge i programi edukacije.

Predstavljajući svoju poslovnu ideju na otvorenom konkursu, mladi do 35 godina dobili su priliku da zaključe ugovor za jednogodišnje besplatno korišćenje usluga Gnezda. Ugovor je moguće produžiti na još najviše dve godine, a evaluacija rada obavlja se na svakih šest meseci. Ukoliko neka od firmi smeštenih u Gnezdu dovoljno ojača da može da opstanena tržištu, odlazi iz inkubatora i ustupa prostor novim mladim ljudima s idejom.

Godinu dana Nove Iskre

Nova Iskra je pionir i za sada jedini dizajn-inkubator na našim prostorima. Vešto uređene prostorije u Savamali uselili su prvi mladi kreativci pre godinu i koji dan. U prvoj godini funkcionisanja dizajn-inkubator uspešno je realizovao više desetina edukativnih programa. Posebno se ističe događaj Ask me anything– besplatne, multidisciplinarne stručne konsultacije namenjene širokom polju profesionalaca iz oblasti dizajna, IT-ja, preduzetništva i srodnih sfera.

Dizajn-inkubator Nova Iskra posebnu pažnju posvećuje edukativnom programu. Predavanja i gostovanja renomiranih ljudi iz dizajn-sferanajčešće su otvorena za javnost. Pored predavanjaafirmisanih kreativaca iz regiona i sa svih strana sveta, održani su i seminari i redovne besplatne pravne konsultacije. U prvih godinu dana rada dizajn-inkubator je posetilo više od 6.000 ljudi.

Poslovno-tehnološki inkubator

Na teritoriji Beograda funkcioniše i poslovno-tehnološki inkubator. Nastao je u međusobnoj saradnji četiri tehnička fakulteta Univerziteta u Beogradu, opštine Palilula i Inicijative za demokratsku tranziciju. Servisni (set pravnih, knjigovodstvenih usluga i poslovnog planiranja) i projektni centri zajedno sa 600 m2 renoviranog poslovnog prostora nalaze se na raspolaganju mladima u zgradi Tehničkog fakulteta.

Do sada je ovde 500 studenata prošlo obuku na temu započinjanja sopstvenog biznisa. Pored ohrabrivanja i podrške studentima tehničkih fakulteta, cilj inkubatora je i stvaranje kritične mase obučenih mladih obrazovanih preduzetnika, kao i uslova za direktnu komercijalizaciju rezultata naučno-istraživačkog rada profesora i saradnika fakulteta kroz osnivanje sopstvenih preduzeća.

Inkubacija i na dnevnoj bazi

U okviru Nove Iskre funkcioniše i coworking segment Designers Lab, koji je do sada ugostio 36 profesionalaca iz oblasti dizajna i arhitekture. U okviru poziva za članstvo na raspolaganju je bila i prva stipendija za besplatnu godišnju članarinu. Pored programskih novina, Nova Iskra u ovu sezonu ulazi i s izmenama u funkcionisanju coworking prostora, tako da će on biti dostupan mladim kreativcima i na dnevnoj i nedeljnoj bazi.

Prvi koraci

Uobičajena praksa biznis i kreativnih inkubatora u svetu je da je prva godina upotrebe poslovnog prostora besplatna, dok korisnik snosi tek mali deo troškova (struja, internet…). U nekoliko faza korisniku se povećava nivo participacije. Postepeno se uvodi i naplata korišćenja poslovnog prostora do trenutka kad korisnik počinje samostalno da izmiruje nastale troškove. Tada poslovni prostor koristi po tržišnoj ceni ili napušta inkubator i dalje samostalno posluje.

Wacky Sheep Ekstremni dizajn za zimske sportove Jamal Pobeda YouTube preduzetnika Nova godina Novogodišnje dekoracije UNICEF Magija UNICEF čestitki