photo-1526364163643-89e30b8fcb70
PULS GRADA · lepota

U eri održivog razvoja i recikliranja, sve više pažnje poklanjamo pametnoj kupovini i mudrim izborima, bilo da je reč o odeći, nameštaju ili beloj tehnici. Trudimo se da uz malo mašte i korekcije svemu produžimo upotrebnu vrednost, pa zašto to ne bismo primenili i na hranu? Kada čujete šta sve možete uraditi sa bananinom korom, verujemo da ćete sledeći put dobro razmisliti pre nego što je bacite.

Zahvaljujući obilju nutrijenata i korisnih sastojaka, banana se osim u ishrani, može koristiti i u kozmetičke svrhe. Banana, ali i njena kora, odličan su saveznik lepog i negovanog izgleda, jer od njih možete napraviti razne kozmetičke proizvode koji će prijati vašoj koži, naročito tokom zimskih meseci kada je hladnoća, vetar i boravak u zatvorenim prostorijama dodatno isušuju. Ono što je bitno jeste da koristite svežu bananu koja je sveže oljuštena, i čuvana na hladnom mestu mimo izvora svetlosti. U nastavku pogledajte neke od jednostavnih, a vrlo delotvornih recepata.

Prirodni izbeljivač

Ukoliko korom banane trljate zube jedan minut svakog dana, oni će postati belji.

Sredstvo protiv bradavica

Tretiranjem neprijatnih bradavica korom banane, vremenom ćete ih potpuno ukloniti.

Sredstvo protiv bubuljica

Ukoliko mesom banane svakodnevno pet minuta tokom sedam dana masirate regiju sa bubuljicama, one će nestati, a koža će se iščistiti.

Sredstvo protiv bora

Maska od bananine kore i jednog žumanceta odlična je protiv bora jer ima visoku hidratantnu moć. Držite je na licu 5 minuta, pa isperite mlakom vodom.

Sredstvo protiv bola

Ukoliko pomešate koru banane i biljno ulje i ovom smesom tretirate bolnu tačku 30 minuta, bol će nestati.

Sredstvo protiv psorijaze

Deo kože koji je zahvaćen psorijazom masirajte korom od banane jer će ona hidrirati kožu i ublažiti neprijatne simptome.

Sredstvo protiv ujeda insekata

Ukoliko vas ujede insekt, kora banane će zaustaviti svrab i sprečiti otok.

Dakle, uživajte u bananama i nikako ne bacajte koru pre nego što iskoristite sav njen potencijal. Probajte, deluje!

Koozmetik ilustracija-1 KOOZMETIK STORE: Fine natural cosmetics IMG-20181209-WA0006 Peptidi – tihi borci u borbi protiv starenja jos copy-cover Nivea: Brend kom se veruje page-cover-crystal-derma Personalizovana kozmetika: Recept za srećnu kožu · · · ·