Beograd
PULS GRADA · destinacija

Sajt koji se bavi putovanjima „Travel Supermarket“ zajedno sa blogerima Adamom Goffmanom („Travels of Adam“) i Emily Ray („The Cosy Traveller“) sastavili su listu kvartova širom Evrope za koje smatraju da će biti turistički centri 2017. godine.

Rangiranje se vršilo u tri kategorije: kultura, kreativnost i vrednost onog što se pruža i obraćala se pažnja na to kako se kreiraju trendovi i kako se razvija kreativna industrija (npr. neobični kafići, vintage prodavnice, nezavisni biciklistički šopovi, co-working mesta, galerije i izložbeni prostori). Kaznene poene su dobijale četvrti koje su imale veliki broj poznatih marki kao što su Starbucks, Costa i slični.

Na listi su 23 četvrti, među njima i beogradska Savamala.

23. Poble Sec — Barcelona, Spain
U ovoj četvrti je National Catalonian Museum of Art. I blogeri smatraju da je ovaj kraj odlično mesto da se provede dan.

22. Cotroceni — Bucharest, Romania
Ovo je miran deo grada zapadno od centra Bukurešta i poznat je po svojim zelenim površinama i studentima koju su ovde u najvećem broju. Područje je raj samostalnih delatnosti i provokativnih barova.

21. Malasaña — Madrid, Spain
Ovaj deo grada je dobio jednu od najviših ocena u oblasti kulture. Takođe je ovaj deo grada poznat po bogatom noćnom životu.

20. Belleville and Ménilmontant — Paris, France
Kafići u ovoj oblasti su dobili ocenu 8/10. A u blizini je i groblje Père Lachaise gde su sahranjeni Oscar Wilde i Edith Piaf i mnogi drugi poznati.

19. Savamala — Beograd, Srbija
Deo grada koji je od najugroženijeg i najzagađenijeg postao središte kreativnosti. Kao najveći doprinos tome navodi se KC Grad, a takođe se izdvajaju i Mikser House i galerija G12Hub.

Sledećih pet mesta je rangirano ovako:
18. Amsterdam-Noord — Amsterdam, Netherlands
17. 7th District — Budapest, Hungary
16. Holesovice — Prague, Czech Republic (deli 15. i 16. mesto)
15. Mariahilf — Vienna, Austria
14. Plagwitz — Leipzig, Germany (deli 13. i 14. mesto)
13. Uzupis — Vilnius, Lithuania

12. Nørrebro — Copenhagen, Denmark
Kada je u pitanju biciklizam, Kopenhagen je jedan od najinventivnijih evropskih gradova. A dobio je 9/10 kao ocenu za kreativnost.

11. Kalamaja — Tallinn, Estonia
Estonija je dobila 10/10 kada su u pitanju kulturne znamenitosti. Mnogo je nezavisnih galerija, barova i kafića.

10. Exarchia — Athens, Greece
Exarchia je poznata kao dom grčkih anarhista, a i kao mesto gde ima zaista mnogo studenata. Grafiti su ovde veoma prisutni a i lokalna zajednica sarađuje na raznim projektima.

9. Sredets — Sofia, Bulgaria
Ovde ne manjka stvari koje mogu da se vide, počevši od bugarske Nacionalne umetničke galerije, Prirodnjačkog muzeja, Univerziteta u Sofiji.

8. Grünerløkka — Oslo, Norway
Četvrt je kuća mnogih galerija, vintage prodavnica, buvljaka koji se održavaju svake nedelje.

Sledećih pet mesta je rangirano ovako:
7. Pigneto — Rome, Italy
6. Metelkova — Ljubljana, Slovenia (deli 5. i 6. mesto)
5. Södermalm — Stockholm, Sweden
4. Praga — Warsaw, Poland
3. Ancoats — Manchester, UK
2. Miera Iela — Riga, Latvia
Miera Iela je kvart koji je proglasio nezavisnost od svog grada domaćina. Republika Miera Iela je zvanični organ koji organizuje godišnji festival u ovoj oblasti i mogu čak aplicirati i za sredstva Vlade.

1. Kreuzberg — Berlin, Germany
Najviše kul četvrt Evrope je Kreuzberg. Dobio je 10/10 u kulturnom rangiranju od strane blogera.

selo Najlepša sela Evrope lp Lonely Planet: Gde putovati svakog meseca sp Ovo niste znali o Severnom polu cover www.imfromdenver.com Hoteli koje uhode duhovi · · · ·