BMW 3 Hommage
PULS GRADA · auto

Originalni BMW 3.0 CSL proizvodio se samo od 1972. do 1975. ali je za to kratko vreme stekao svetsku slavu na autodromima i reli stazama. Bio je jedinstven primerak trkača sa plavo-belim propelerom na znaku, kako agregatom i performansama tako i dizajnerski jer je imao nesvakidašnju liniju za to vreme.

Više od četiri decenije kasnije stiže nam jednako avangardni BMW 3.0 CSL Hommage concept koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Tim pre što se novajlija ne zasniva ni na jednom postojećem modelu već je sve napravljeno ispočetka i to u čast slavnog pretka dodatne oznake E9 CSL. Doduše, ko ne želi da poveruje u ovo može pronaći primese u dizajnu iz modela BMW i8. Detaljnih karakteristika novog koncepta još uvek nema, a jedino što je „procurelo“ je da je automobil dodatno olakšan primenom plastične karoserije ojačane ugljeničnim vlaknima. Taj podatak, uz dodatnu informaciju da će agregat iz 3.0 šestocilindričnog motora sa eBoost hibridnom jedinicom izvlačiti čak 560 konjskih snaga trebalo bi da bude više nego dovoljno da se BMW lansira i „spali gume“ na stazi.

Kada je u pitanju dizajn, na CSL Hommage concept je sve podređeno aerodinamici i stabilnosti, što kad se dobro uklopi kao u ovom slučaju daje nov futuristički izgled. Adut na koji igraju u BMW je i boja, odnosno posebna nijansa takozvane „Golf Yellow“ palete zbog čega ga već sada zovu „žuta groznica“. Prednji difuzori vazduha uklopljeni su u nos automobila tako da deluje kao da su nekom klasičnom modelu „stavljeni mišići“. Što nije nimalo slučajno jer jedan ovakav BMW mora da odiše snagom iz svakog ugla i u svakom trenutku, a želja je bila i da se zadrži izgled „ajkulinog nosa“ kao i na modelu iz sedamdesetih.

Namrštenom izgledu tradicionalno doprinose „angel eye“ svetla, dok se sportski duh lako prenosi i na bok, gde dominiraju točkovi od 21 inča. Od prepoznatljivih motiva BMW sportskih dvoseda tu su „škrge“ iza predljih točkova po čemu CSL takođe podseća na okeansku grabljivicu. Novi koncept zato nema klasične retrovizore već su ih zamenile kamere na minijaturnim nosačima, što je trend koji sve češće viđamo u auto industriji. Najmanje lep, ali futuristički osmišljen, je zadnji kraj. LED svetla spojena su svetlećom trakom preko spojlera, dok se tablica vešto sakrila u difuzor vazduha.

BMW 3.0 CSL Hommage concept je futuristički i minimalistički nastrojen i u enterijeru. Sve je podređeno potrebama za samo dva putnika, a svakako najupadljiviji detalji su nesvakidašnji volan i drvo koje se ne viđa često u trkačkim vozilima.

Mad Max automobili Automobili iz filma „Mad Max: Fury Road“ instagram automobili Automobili na Instagramu: 5 najboljih profila Aston Martin DBX Aston Martin DBX koncept: Džejms Bond na autoputu Beogradski sajam automobila Najtraženiji četvorotočkaši do 10.000 evra u Srbiji · ·