coverbobdylan
KULTURA · muzika

Trostruko studijsko izdanje Boba Dylana, „Triplicate“, u prodaji će se naći 31.marta. Album koji sadrži 30 klasičnih američkih melodija čini prvi studijski trostruki set u bogatoj karijeri čuvenog muzičara. Svaki disk na novom izdanju ima svoj naslov: „Til The Sun Goes Down“, „Devil Dolls“ i „Comin’ Home Late“ a oni zaokružuju tematski izbor od deset kompozicija čiji autori su neki od najhvaljenijih i najuticajnijih američkih kompozitora, kao što su Charles Strouse i Lee Adams (“Once Upon A Time”), Harold Arlen i Ted Koehler (“Stormy Weather”), Harold Hupfield (“As Time Goes By”), odnosno Cy Coleman i Carolyn Leigh (“The Best Is Yet To Come”).

Kao i što smo navikli kada je u pitanju Dylan, osim što je otpevao i aranžirao materijal, njegov alter ego, Jack Frost, je i producirao novo izdanje. Triplicate je 38. studijski album u njegovoj plodnoj karijeri, koji ujedno potvrđuje postojan ritam u diskografiji ovog muzičara, čiji je prethodno izdanje Fallen Angels objavljeno početkom prošle godine.

Triplicate će istovremno biti objavljen na različitim formatima, kao trostruki osmostrani digipek, 3-LP vinil set, kao i 3-LP Deluxe vinil izdanje u ograničenom tiražu. Triplicate je takođe dostupan za prednaručivanje na sevisu iTunes, a jedna od kompozicija sa albuma – I Could Have Told You, biće dostupna za preuzimanje odmah.

Muzičari koji sviraju na albumu Triplicate, članovi su grupe sa kojima Dylan već godinama ide na turneje, a pesme su snimljene u holivudskim Capitol studijima, u Los Anđelesu.

Dva prethodna albuma ovog jedinstvenog umetnika, Fallen Angels i Shadows in the Night (2015) takođe su se bavila tradicionalnim američkim opusom i donela su mu nominacije za Grammy nagrade u kategoriji Najbolji pop vokalni album. Fallen Angels se našao na listi deset najboljih albuma u desetak zemalja, uključujući Britaniju, Ameriku, Italiju, Holandiju, Austriju, dok je Shadows in the Night debitovao među prvih deset u sedamnaest zemalja, uspevši da dostigne mesto #1 u Britaniji, Irskoj, Švedskoj i Norveškoj.

Novinar Telegrafa, Neil McCormick, svojevremeno je nagradio album Shadows In The Night sa pet (od pet) zvezdica i opisao ga kao “istovremeno uzbudljiv, gorko sladak i očaravajući”, uz konstataciju da “Dylanov glas zvuči bolje nego ikada”, dok je Randy Lewis iz The Los Angeles Times, oduševljen načinom na koji je Dylan na albumu Fallen Angels obradio poznate kompozicije, “oduzevši im svu teatralnost velikih orkestara i ogolivši ih do bluz korena.”

Dylanova karijera je u poslednjih dvadesetak godina doživela renesansu izdanjem Time Out Of Mind (1997), koji je dostigao platinasti tiraž i višestruko nagrađen Grammy nagradama – (za album godine između ostalih kategorija), dok je Love and Theft osim platinastog tiraža dobio pregršt nominacija za Grammy. Modern Times (2006) je postao jedan od modernih klasika ovog autora, prodavši se u fantastičnih 2.5 miliona primeraka, donevši autoru još dve Grammy nagrade. Together Through Life prvi je Dylanov album koji je debitovao na mestu #1 američke i britanske liste, prestigavši tiraž od milion primeraka. Naredni albumi -Tempest, Shadows in the Night i Fallen Angels, visoko su ocenjeni kako od kritike tako i od publike.

Dylan je 2001.godine osvojio Oskara i Zlatni globus za kompoziciju iz filma Wonder Boys - Things Have Changed. Njegovi memoari, Chronicles Vol. 1 postali su bestseler i na listi prodaje New York Times zadržali su se 19 nedelja. Martin Scorsese je režirao dokumentarac No Direction Home (2005), posvećen ovom jedinstvenom muzičaru, koji je svoju umetnost iskoristio da bude društveno koristan, pa je prihod od prodaje albuma Christmas In The Heart, donirao u dobrotvorne svrhe.

Krajem prošle godine, Bobu Dylanu je dodeljena Nobelova nagrada za književnost . Ovaj muzičar je do sada prodao preko 125 miliona ploča širom sveta.

coverjosipalisacnovisad Josipa Lisac će nastupati i u Novom Sadu Print Valerij Gergijev sa Orkestrom Marijinskog teatra u Sava Centru Raduluvic_kolarac_koncerti444_cover Nemanja Radulović i prijatelji dva puta na Kolarcu Automaton Jamiroquai ima novi singl „Automaton“ · · ·