Bocuse D'Or
PULS GRADA · gastro

Takmičenje nalik Olimpijskim igrama u gastronomiji održava se svake dve godine, a ove godine u Lionu učestvovala su 24 nacionalna tima.

Legendarni francuski kuvar Paul Bocuse osnovao je ovo takmičenje 1987. godine. Tokom dva dana takmičenja, timovi predstavljaju žiriju jela od mesa i ribe, koja su osmislili u prethodne dve godine. Do sada su evropske zemlje dominirale ovim takmičenjem, a ove godine iznenađenje je priredio američki tim, koji su predvodili kuvari Thomas Keller, Daniel Boulud i Gavin Kaysen, osvojivši drugo mesto.

Norveški tim je trijumfovao, a na bronzu su osvojili Šveđani. Kako su Finci na četvtom mestu, a Danci na šestom, može se reći da je Skandinavija postala svetski centar gastronomije.

Po prvi put francuski tim se nije našao među prvih pet.

Pre sledećeg svetskog prvenstva 2017, evropska varjanta takmičenja biće održana u Budimpešti sledeće godine.

Gerila kičn Gerila kičn: Kineska kuhinja u gerilskim uslovima Jerry 2 Jerry 2: Poigravanje sa formama i aromama Sirevi Sirevi – bezbroj zadovoljstava Pasta fasta Pasta Fasta – paste za poneti ·