Ana Trošić Trajković
PULS GRADA · moda

Ove godine jesen je prilično blagorodna. Jeste li primetili kako vam pruža mogućnost da uživate u njenom koloritu. Gde god da krenete, kud god da se osvrnete primetićete boje. Punoća prisustva jeseni oseća se baš svuda – na pijaci, na ulici, dok šetate parkom vaša čula su budna i pulsiraju od toliko utisaka koje primate na svakom koraku. Upravo je takva bila i ova modna jesenja sezona – eklektična i pulsirajuća!

Za ljubitelje mode nema veće sreće od meseca oktobra. Neko se raduje jesenjoj romantici, neko novim čizmama, a iskreni ljubitelji mode raduju se svim stvarima koje želje i modne potrebe ujedinjuju. Pre svega, zahvaljujući Fashion Selection-u i Belgrade Fashion Week-u Beograd je još jednom dobio onaj šmek metropole o kome uvek iznova maštaju svi ljubitelji novih modnih tendencija.

Kad govorimo o idejama koje pokreću kreativnost i nose nove tendencije, onda neizostavno moramo pomenuti onu pozajmljenu iz japanske tradicije, pod nazivom „ikigai“. Reč je o filosofiji koja ohrabruje takozvanu „radosnu zauzetost“, i označava da bi u činjenici da ste u žurbi trebalo maksimalno da uživate, jer prema japanskom verovanju upravo takav život održava u stalnoj i dobroj vitalnosti. Ako svakog dana imate mnogo novih zadataka to ne znači da vas očekuju dani prepuni stresa, već prilike da stvari koje volite pretvorite u maleni čin zadovoljstva.

A kad govorimo o sitnim zadovoljstvima, biće najbolje da proverite koji su nam to novi modni trendovi stvorili lagano golicanje u stomaku.

Promena kao konstanta

Mornarski deseni su pretrpeli ključne izmene. Klasične štrafte dobijaju treću dimenziju ili trećeg člana, poput crvenih cvetova, stikera, ukrasnih prišivenih detalja koji su novi kontekst proverenog klasika.

Ana Trošić TrajkovićOtvori galeriju

Zemaljska blaga

Poziv majčici zemlji znači da ćemo nositi mnogo onih nijansi zemlje kakve se mogu sresti u prirodi ili na mapama sveta. Od svežih oranica i toplih smeđih nijansi, do izrazito svetlokrem i boje bele kafe. Zlato i drugi metali, saten, bukle, štofovi i šljokice, upadljive ili zagasite nijanse bronze u kombinaciji s plisiranim još uvek su veoma poželjne.

Atlas Designer's Contest - Milica Bainović Otvori galeriju

Maksi je pobedio mini

Izgleda da je ove sezone bolje sakriti nego otkriti. U tom smislu birajte haljine koje prelaze dužinu kolena i kapute koji će vas stvarno zaštititi od zime. Suština je u skrivanju, a razotkrivanje dolazi postepeno. Upravo tako možemo objasniti i trend slojevitosti ovogodišnjih modela.

Popularna kultura kao lajtmotiv

Ono što je nekad smatrano pop kulturom danas ulazi u muzejske postavke, ali i na modne piste. Nema dobrog poznavaoca mode bez poznavanja istorije umetnosti, a to potvrđuju i modeli predstavljeni ove sezone. Crvena se može nositi na mnogo načina, ali naredne sezone je dominantna onako kako je slikar koristi na platnu, a to su i znanje i veština, i ne možete sebi dozvoliti da to ne umete!

Beka ZečevićOtvori galeriju

Pepito i ritam

Nema jeseni bez kaputa i priče o desenu bez klasike kakva je pepito šara. Međutim, mudri ljudi kažu da je promena jedina konstanta sveta, pa tako u stare klasike ubacujemo malo nove svežine. Pruge traže romboide, oni vode u strukirane komade, a tamo gde je naglašena ženstvenost, nemoguće je proći bez mrežastih čarapa ili šešira.

Lily TailorOtvori galeriju

Crno od A do Š

Crno se ne kombinuje, ono je početak i kraj, osnova bez koje nema nadogradnje. Veliki broj kreatora je upravo u crnoj pronašao sve neophodne elemente da zaokruži svoju viziju. Poigravajući se strukturom i mogućim refleksijama slobodno možemo reći da je ona ključ ali i najbolji partner svim drugim nijansama.

Nevena IvanovićOtvori galeriju
Lovely Bags Lovely Bags u Srbiji Vodič kroz novogodišnje trendove Vaš vodič kroz svečanu zimsku sezonu Gruzija moda Kako se oblače najmodernije žene Gruzije Reebok Viktorija Bekam Reebok i Viktorija Bekam najavljuju ponovo partnerstvo · · ·