Taksi
U VAZDUHU · pop trash

Dok čekamo te revolucionarne promene i u ovdašnjim taksi uslugama, hajde da vidimo kako se taksi kotira u srpskom pop-kulturnom nasleđu (a, gle čuda, zastaćemo pri toj vožnji i na ponekom treš-kutku, red je, zar ne?). Ima dosta toga, a što je važnije – ima dosta toga zabavnog i sočnog. Krećemo, naravno, uz oči diskretno prikovane za taj taksimetar kleti.

Devedestih godina prošlog veka istinski velikan srpskog filma, Živorad Žika Mitrović, autor klasika kao što su Nož, Kapetan Leši, Ubistvo na podmukao i svirep način…, Brat doktora Homera…, uzaludno je pokušavao da snimi testamenarni mu krimić pod nazivom Noćni taksi. Od svega toga ostalo je samo jedno javno čitanje scenarija; što nije uspeo maestro Mitrović, u neku ruku uspeo je Nedeljko Bajić Bajić, nepatvoreni aristokrata srpskog neo-folka. U pesmi upravo tog naziva refren nam kazuje ovo: „Stoti put je kako noćni taksi glumim, sto i prvi put je s tobom al’ se ne bunim. Dok ti srce brzo kuca kao taksimetar, prvi put da žensko srce nisam poslao niz vetar.

Znatno manje ushićenja čuje se u nezaboravnom klasiku novostarogradske muzike, hitu Stani malo, kafanski sviraču, hitu koji su izvodili mnogi, a u čijih se nekoliko stihova očitava silovita egistencijalna i egzistencijalistička drama zakasnelog i nesuvislog hedonizma („Noći su ti izrezale čelo, svaka noć je novu boru dala.  Ujutro ćeš s taksistima kući, i s damama sumnjivog morala“). Kombinacija jutra (koje će, kako smo takođe iz pop-hita naučili, promeniti sve) i taksija prisutna je i kod Vlade Georgijeva: „Taksi, zašto odvodiš nju, da te nije, ona bila bi tu i svaku noć ja gubim je, kad jutro opet vrati je, ne znam gdje da tražim je, dok tama grada skriva je.

A daleko prpošniji je Aco Pejović u svojoj alfamužjačkoj odi taksiju, u kojoj se čuju sledeće rime: „Čeka me taksi, šta to menja sad,  čeka me taksi, zaspao je grad, čeka me taksi, nemam neki plan, nije mi važno, nisam besmrtan.“ A vlastite pogubnosti po navodno nežniji pol, te nepopravljivosti sopstvene pohotničke biti svestan je za pevanje zadužen u izvesnom Fantastic Bandu; kod njih stvari sa taksijem stoje ovako: „U taksi,u taksi ne idi sa mnom mala, i pazi na srce kad je bluza raskopčana, u taksi, u taksi, nemoj s njim bez adrese, takvih kao ja i đavo stidi se, beži, mala, ne okreći se.“ Daleko svedeniji i fokusiraniji na sam princip riimovanja je Zoka Kulina, jedna od udarnih perjanica bećaraca iz Semberije i perodukcije Renome, koji je pevao: „Mala moj obukla je maksi, ispod maksi napisala TAXI!

Nisu taksije i taksiste opevavili samo muškarci i/ili (melanholični) zavodnici sa manom ili dve. Modelsice su prilično kriptične u svom opevavanju seksi taksija („Znam šta ćemo da radimo, jedan broj pozovemo, tamo znaju tajne, sve za noćne puteve…”),  osim toga, ove dame  u istom hitu stignu da /(taj isti seksi taksi) izjedenače sa vozom! („To je pravi voz,  opusti se skroz”). Sve zarad rime, e, to je profesionalizam, to je sanjana radna etika!!!  Nisu taksije i taksiste opevavili samo muškarci i/ili (melanholični) zavodnici sa manom ili dve. Vesna Simić je devedesetih decidno poručivala „Evo ti telefon i taksi pozovi, u mom su životu sad momenti novi“, dok je još više damske samosvesti pokazala sada jednako potpuno zaboravljena Danny u stihovima dance poluhita „Bolje da me vozi taksi nego da me šetaš ti. Dosta mi je bola, ljubavi iz fola, sam sa sobom ostani“. Nešto skorije, pak, Selma Bajrami je u pesmi nazvanoj James Dean poentirala sledećim stihovima: „Žuti sam naručila taksi da me pokrene, s djevojkama zaplešem pamet da mu okrenem, žuti sam naručila,  od tebe to naučila, on je tip, on je fin,  on se ljubi ko Džejms Din.“ Prilično radikalan i zanimljiv doživljaj taksi usluge obznanila nam je Viki Miljković u Ponedeljku – „Hej, spakuj kofer, nek’ te nosi taksi šofer…

Za sam kraj malo podsećanje i na rokerski doprinos ovoj očito nadahnjujćoj a samozadtoj temi. Riblja čorba je tu uknjižila jedan veliki hit (Evo ti za taksi), dok je daleko zabavnije i poletnije u Žutom taksiju, lenjom disko-rok hitiću onovremenske skupine Zlatni prsti, gde stvari stoje negde u ravni sladostrašća pominjanog Zole Kuline („Onaj mali prljavi taksi,, žuti taksi bio je maksi. Stisli smo se jedno uz drugo, i dugo mi dugo šaptala ona, grli me, ljubi me,voli, voli me ti“).

Funk Znaš li, draga, onu šljivu-ranku pod kojom smo pričali o funku??? Svet intimnih oglasa u Srbiji Gej dopune stop!: Svet intimnih oglasa u Srbiji Playboy Niste znali da su i one pozirale za Playboy DISKRETNI SARM POZAJMICE part02 pic03 Ovo naše što vaše bejaše: Diskretni šarm pozajmice (2) ·