Naslovna fotografija (foto naturalnews.com)
U VAZDUHU · flešbek

Velike medijske kuće vole da plasiraju suprotstavljena mišljenja jer nema boljeg recepta za kreiranje skandala i podizanje rejtinga. Vremenom je ta praksa poprimila oblik apsurda. U emisijama koje se bave vakcinacijom i imunologijom, na primer, obično imamo doktora medicine s jedne, a političare, teologe, saobraćajne tehničare i ekonomiste s druge strane.

Pojedini roditelji žele da sami odlučuju da li će vakcinisati svoje dete, ne pitajući se imaju li dovoljno znanja da donesu takvu odluku i, ako posledice mogu biti fatalne, imaju li pravo na to. Umesto da vakcinacija bude pitanje rezultata istraživanja i nauke postala je sredstvo za sakupljanje političkih poena. Naziva se dankom u krvi, a predavanja koja na tu temu širom Srbije održavaju borci za slobodu izbora počinju molitvom.

Nuspojave od vakcinacije postoje, retke su i dobro poznate. Ne skrivaju se, zna se kolika im je učestalost i lako se može saznati šta bi sve moglo da se dogodi detetu posle primanja vakcine. Potpun spisak posledica može se, na primer, pronaći u knjizi Istina o vakcinama Zorana Radovanovića, čije je drugo izdanje prošle godine objavila izdavačka kuća Heliks. Vakcine su bezbedne i suština je u tome da je rizik po zdravlje deteta mnogo veći ukoliko ih ne primi, nego ukoliko posle vakcinacije dobije neželjenu reakciju.

Neželjene reakcije postoje na gotovo sve što kupite u apoteci, ali ipak nema dobro organizovanog predavanja na kom biste, posle molitve, slušali pseudonaučne, ideološki obojene priče, čiji je cilj da vas navedu da se ne lečite uopšte. S vakcinama je drugačije i, s vremena na vreme, nađu se pod neopravdanim napadom, što pokazuju i sledeći primeri iz prošlosti.

Protivljenje vakcinaciji protiv velikih boginja u Švajcarskoj

U Švajcarskoj je do 1883. godine važio zakon o obaveznom vakcinisanju, koji je velike boginje veoma uspešno držao pod kontrolom. Godinu dana ranije, na primer, nije zabeležen nijedan slučaj oboljevanja. Protivnici vakcinacije smatrali su da je odsustvo bolesti dobar pokazatelj neadekvatnosti zakona, isticali su da je nepotreban i uspešno se izborili za njegovo ukidanje. Prve godine posle ukidanja obavezne vakcinacije na 1000 preminulih dvoje je umiralo od velikih boginja. Godinu dana kasnije, 1884, od bolesti je umiralo troje. Naredne godine umiralo je sedamnaestoro, a 1886, samo u prva tri meseca, osamdeset petoro.

Protivljenje DTP vakcini u Velikoj Britaniji

Četrdesetih godina prošlog veka, od velikog kašlja obolevalo je do 70 odsto dece u Velikoj Britaniji, zbog čega je uveden program imunizacije stanovništa DTP vakcinom. Veliki kašalj je posle toga postao retkost, ali je vakcina dospela u žižu javnosti 1974, kada je objavljena nedokazana tvrdnja da je tridesetšestoro dece pretrpelo ozbiljna neurološka oštećenja zbog DTP vakcine. Roditelji koji su sumnjali da im deca vuku posledice od vakcinacije osnovali su udruženje i znatno doprineli prisutnosti problema u medijima. Opseg imunizacije ubrzo je drastično opao i u narednim godinama usledile su tri epidemije velikog kašlja u Britaniji. Do sredine 1979. zabeleženo je više od 100.000 obolelih od ove bolesti. Američki institut za medicinu sproveo je opsežnu studiju celokupne medicinske literature u vezi sa DTP slučajevima 1991. godine, kada je došao do zaključka da je povezanost vakcine sa trajnim neurološkim oštećenjima nosnovana. Ali, dotle je već bilo više desetina preminulih od velikog kašlja.

Protivljenje MMR vakcini

Pre dvadeset godina grupa lekara i istraživača na čelu sa hirurgom Endruom Vejkfildom iz Velike Britanije objavila je rad u časopisu Lancet, u kom je istaknuto da su roditelji osmoro od dvanaestoro autistične dece verovali da je do problema došlo posle primanja MMR vakcine. Uprkos tome što je bilo reči o slutnjama i eksperimentu toliko malog ospega da se nije mogao izvući nikakav zaključak, Vejkfild je održao konferenciju za štampu i u toku narednih nekoliko godina postao je tvorac ideje da MMR vakcine, koje nas štite od malih boginja, zauški i rubeole, izazivaju autizam.

U narednom periodu otkriveno je da je Vejkfild pre objavljivanja studije dobio 50.000 funti od advokatske firme da bi istražio slučajeve roditelja koji su već pripremali tužbu zbog MMR vakcine. Nažalost, taj i gomila drugih inkriminišućih podataka nisu bili dovoljni da se zaustavi medijska lavina i spreči značajan pad vakcinacije. Vejkfild je ostao bez doktorske licence zbog sukoba interesa, dokazano je da je falsifikovao podatke i obezbeđivao profit, dok nijedna studija, osim njegove, nije uspela da pronađe povezanost između nastanka autizma i MMR vakcine. Posledice malverzacije ovog doktora, čiji je slučaj ušao u istoriju nauke kao jedan od najgorih primera interpretacije podataka i prevare, osećamo i u našoj zemlji – u Srbiji je izbegavanje MMR vakcine dovelo do epidemije malih boginja i više od 3000 obolelih.

Protivljenje vakcinaciji protiv dečje paralize u Africi

Zahvaljujući vakcinaciji virus velikih boginja je iskorenjen. Bili smo na dobrom puta da se to dogodi i dečjoj paralizi, koju izaziva polio virus. Nažalost, imami iz Nigerije unazadili su borbu protiv ove opake bolesti 2003. godine. Zahvaljujući političkim sukobima sa Zapadom, oni su vakcinaciju videli kao pokušaj Sjedinjenih Američkih Država da sterilišu muslimansku decu i prošire sidu među njihovim redovima. Teoriju zavere ponavljali su dugo i ubedljivo, sve dok nije došlo do izbijanja epidemije polio virusa, koji se putevima hadžiluka preneo u osamnaest zemalja. Šarlatanstvo je iza sebe ostavilo obogaljenu decu i posledice koje su se osetile čak do Indonezije – laboratorijskim analizama potvrđeno je prisustvo nigerijskog soja polio virusa u ovoj zemlji.

pexels-photo-261453-cover Greška u čitanju koja je skratila Drugi svetski rat The landing-place near cathedral-cover1 Zanimljiva istorija: Beograd na rekama i brodovi na paru pexels-photo-708392-cover Misterija porekla 1. aprila page-cover Brutalni zečevi srednjovekovne umetnosti · · · ·