Boris Liješević
U VAZDUHU · intervju

Ovog vikenda, u okviru Beogradskog letnjeg festivala, održaće se premijera predstave „Peti park“. Priča o nevelikom beogradskom parku i sukobima oko njega okosnica je dokumentarne drame koju potpisuje reditelj Boris Liješević, i u kojoj uloge tumače Mihailo Miša Janketić, Svetozar Cvetković, Dušanka Glid Stojanović, Petar Benčina, Cvijeta Mesić, Luka Mihovilović.

Uoči premijere, u razgovoru za City Magazine, reditelj Liješević otkriva da fokus Petog parka nije samo ekološki problem, već da se odnosi na mnoge, aktuelne i važne teme – pravo građana, pitanje odgovornosti, osvešćenosti, krize, korupcije…

“Moja supruga je arhitekta i radila je doktorsku disertaciju o tome, ispričala mi je događaje u Petom parku, podelila je sa mnom svoja iskustva. I onda sam ja u tome prepoznao neku dramatičnost, materijal za predstavu. Kad sam dobio poziv Bitefa pomislio sam i da je to zanimljiva tema za Beogradski letnji festival – to jeste beogradska priča, ali je i univerzalna, slične stvari se dešavaju po regionu, po Evropi. Kad kažem slične mislim na to da odbrana jedne zelene površine prerasta u borbu za građansko dostojanstvo, građansko pravo. Pre par godina se slična stvar dogodila u Istanbulu, blizu trga Taksim, odbrana parka aktivnošću građana dogodila se i u Banjaluci. Zanimljivo je kako u 21. veku park postaje mesto gde se otkrivaju razne malverzacije, korupcija, nepoštovanje… Ta borba za park postavlja pitanje ko vlada gradom, ko ima ključeve, ko kroji život.”

Da li je ta borba, u slučaju Petog parka, bila uspešna?

Ja mislim da, kad se građani ujedine i počnu da misle složno na neku temu, da je to već pobeda. Pobeda je to što su oni osetili da je grad njihov. Specifično i fascinantno za Peti park je što je ta bitka toliko dugo trajala (od 2003 – 2008),  što su ljudi istrajavali, suprotstavili se gradu, državi, za mene je to velika pobeda.

Kako ste priču o Petom parku uobličili u dramski tekst?

Intervjuisao sam i građane koji su branili park i drugu stranu, ljude koji su hteli da grade na mestu parka. Tu, kao i u svakoj dramskoj priči, svaki akter ima iskustvo žrtve. Svako je žrtva nečega, oseća se povređenim. To je zanimljivo – šta je objektivno, kod koga su ključevi istine. Ovo nije ekološka predstava, nije predstava samo o odbrani parka, nego o odbrani pojedinca, o tome kako pojedinac ima snagu. Nama se uvek šalje poruka da nemamo pravo da odlučujemo, i da nismo mi ti koji odlučujemo. U ovoj priči građani shvataju – ovo je naše, nama pripada grad, mi smo ti koji odlučujemo.

Kako je izgledao rad na predstavi?

Rad sa glumcima je bio divan. Sa Cvijetom Mesić i Svetozarom Cvetkovićem sam već radio. Svaki dan je radost, nadam se da će tako biti i kad budemo igrali predstavu. Glumac uvek provuče tekst kroz sebe, pa nešto na tom filteru ostane ili prođe dalje, iskristališe se pa prođe. Zanimljiv je i ovaj prostor Kapetan Mišinog zdanja. Miša Janketić je, kad je došao ovde na probu, rekao – Ja sam ovde bio 1968. A Svetozar Cvetković mi je rekao da su na ovom mestu počeli studentski protesti 1968. godine. Drago mi je bilo kad sam počeo da posmatram predstavu u tom kontekstu, kontekstu mesta na kom se igra.

Predstava "Peti park"Otvori galeriju

Premijera predstave Peti park, koprodukcije Bitef teatra i BELEF-a,  je 11. jula u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja, u 20 30. Prva repriza je 12. jula u 20:30.  Ulaznice su 300 dinara i mogu se kupiti na  blagajni Turističkog informacionog centra u Knez Mihailovoj 5. U narednoj pozorišnoj sezoni predstava Peti park biće na redovnom repertoaru Bitef teatra.

Jovana Đurić Jovana Đurić: Nakit sa karakterom Pavle Vučković Pavle Vučković: Svaka promena je uvek dobra. I tačka. Super Timor Super Timor: Novi pogled na tetovažu Lira Vega Duhovi Zoja Borovčanin (Lira Vega): Težimo tome da ne budemo dosadni