Bombondžija
PULS GRADA · gastro

Za sve sladokusce (ako uopšte mogu postojati oni koji to nisu), a koji žele da odahnu od lažnog sjaja novokomponovanih poslastičarnica, postoji jedno magično mesto. Zapravo, postoji još samo jedno takvo mesto u Beogradu – samostalna zanatska radnja za izradu bombona i ratluka “Bosiljčić”.

Ova bombondžinica, osnovana davne 1936. godine, svedoči o starom Beogradu, dok originalni enterijer svojim izgledom asocira na scenu kao iz bajke ili na prelepu ilustraciju u slikovnici.

Treća generacija, dva brata, trenutno vode ovu slatku radionicu, čiji se proizvodi i dalje prave po originalnoj recepturi deda Branka, koji je ujedno i osnivač. U ručnoj izradi ratluka, bombona i lizalica, koriste se isključivo prirodni sastojci, bez hemijskih dodataka. Tako su karamel bombone napravljene od putera, mleka i lešnika.

Ima za svakoga po nešto: stariji vole ratluk, srednja generacija žele bombone, a mlađi lizalice.

Najpopularniji su svakao ratluci, kojih ima u rekordnih 20 ukusa, toliko mekani i aromatični da je nemoguće zaustaviti se samo na jednom – onom tradicionalnom, uz kafu. Ruža i orah, rum i suva šljiva, brusnica, vanila, ruža i suvo grožđe, kao i posebno traženi bergamot, čine deo asortimana. Za “bezobrazniji” izbor tu su i ratluci preliveni belgijskom čokoladom.

Svilene i žele samo su neke od bombona u ponudi, a ako se odlučite za lizalice, tu su kišobran, cuclica, luša, srce.., koji zbog svog šarmantnog izgleda mogu ostati i nepojedeni ukrasi. Oni su “toliko izašli iz mode, da su se ponovo vratili”, kako mudro kaže gospodin Bosiljčić.

Za instant osmeh, kršenje dijete, osećaj u ustima zbog kojeg ćete zažmuriti, dobar nivo šećera u krvi, kao uvek lep poklon onda kada želite da impresionirate nekoga ili jednostavno častite sebe…

Restoran Tri Restoran TRI: Za autentični “kao kod kuće” osećaj Modna varjača „Modna varjača“: Krenite na modno-gastronomsko putovanje MAX_3940 copy Restoran Carneval: Mesto za uživanje u mesnim specijalitetima Paradajz Paradajz: Jabuka gurmanskog raja