cover
PULS GRADA · moda

Svet mode je čudan, to barem nije tajna. Često sve deluje tako nestvarno, glamurozno i bajkovito. Ali, i u bajkama postoje zlikovci, tamna strana pripovedanja. U ovoj modnoj bajci pričamo o dva brata koja su zaratila. Zahvaljujući njihovoj međusobnoj mržniji nastale su dve najveće sportske kompanije na svetu – Puma i Adidas. Pa, da počnemo kao što dolikuje: nekada davno, u Nemačkoj…

…Rodio se Rudolf Dassler. Tačnije, bila je to godina 1898. Dve godine kasnije, na svet je došao Adolf. On je po povratku iz Prvog svetskog rata počeo da kroji sportske patike u maminoj kuhinji. Stariji brat mu se pridružio, i zajedno su osnovali Gebrüder Dassler Schuhfabrik (Fabriku obuće braće Dassler).

Zajednička firma postoji od 1924. godine, a 1948. su se razdvojili. Adolf (Adi) Dassler osnovao je adidas (ADI-DAS, od Adi Dassler), a Rudolf (Rudi) Dassler pumu (u početku RUDA; RU-DA, od Rudi Dassler). Rudolfa su u mladosti zvali puma, jer je bio poznat kao „opasan“, u smislu odnosa prema mlađim osobama ženskog pola. Zbog toga je kasnije ruda postala puma.

Tokom Drugog svetskog rata obojica su se pridružila nacističkoj partiji. Adolfov imenjak bio je njen predvodnik, o njemu svakako znate ponešto, ali takvim morbidnim likovima nema mesta u ovoj priči. Braća Dassler nisu bili jedini. Setite se samo ko je bio zadužen za nacističke uniforme. Da vas podsetimHugo Boss.

Važno je naglasiti da je čuveni dobitnik zlatne medalje Afroamerikanac Jesse Owens, 1936. godine na Olimpijskim igrama u Berlinu, osvojio titulu u opremi braće Dassler! Bio je to veliki šok za mnoge, kao i pobeda za druge.

Tačan razlog opake svađe i razilaženja Adia i Rudia nije poznat. Priča se da je u pitanju bio nesporazum i splet nesmotrenih komentara, nastao u bunkeru, gde su se krili od bombi. To je dovelo ne samo do odvajanja firme, i izgradnje dve fabrike na oprečnim stranama reke, već braća nisu progovorila do kraja života.

Da li je to bilo vredno njihovog pojedinačnog planetarnog uspeha, ko može da sudi? Narod kaže: „u svakom zlu ima nečeg dobrog”. U slučaju braće Dassler, ova stara poslovica ispade kao dobro naravučenije.

Puma je doživela veliki uspeh zahvaljujući Rudolfovom sinu, Arminu Dassleru. Ono što su obe firme svakako postigle, osim globalnog uspeha vrlo očiglednog i danas, jeste to da su prevazišli koncept isključivo sportske odeće. I puma i adidas, postali su statusni simboli, pojam stila, obeležili su mnoge generacije, stil poznatih i javnih ličnosti, kao i sve one koji u svom izgledu teže da budu kul.

Ova priča možda nema klasičan i očekivan happy end, jer ni jedan od braće Dassler nije živeo srećno do kraja života. Ali zato puma i adidas evidentno hoće.

Palmas Botique Palmas Boutique: Nova dizajnerska radnja u gradu presmešno Presmešni džemperi iz osamdesetih cover Najlepše haljine za sve predstojeće praznike cover Modni dvoboj: Džemper vs duks · · · · ·