marriage-advice
U VAZDUHU · urban flash

Sreća ne dolazi sama od sebe, već je moramo prizvati trudom, a to je tačno i u slučaju braka. Da bi bio uspešan i srećan, on zahteva da se oba partnera posvete preduzimanju najboljih mogućih koraka svakog dana.

Za dobar brak se treba boriti i to znaju svi oni koji su već godinama posvećeni tome. Morate misliti o raznim aspektima veze i njenog funkcionisanja kako bi sve bilo održivo. Ovo su neki od saveta koje su stručnjaci označili kao bitne za uspešan brak.

Nekad je „ja“ a ne „ti“

U trenucima kada objašnjavate neki problem partneru, nemojte se fokusirati na to šta je on uradio već kako ste se vi zbog toga osećali. Nametanje krivice može dovesti do zatvaranja i negativne reakcije sa partnerove strane. Ako više pričate o svojim osećanjima, to neće biti shvaćeno kao optužba ili čista kritika.

Deca ne moraju da budu uključena u sve

Deca predstavljaju jedan od najvećih izazova u braku. Iako dobronamerno, uključivanje dece u svaki aspekt vašeg bračnog odnosa nije poželjno. Kako biste lakše izašli na kraj sa balansiranjem njihovih i svojih potreba, mora postojati neka granica. Naravno da će se deca interesovati za sve, ali treba da utvrdite kada im je potrebno reći ne i isključiti ih iz nečega, kako biste imali vreme samo za partnera.

Planirajte zajednički

U braku se često dešava da sav teret pamćenja obaveza i dogovora pada na jednu osobu i može dovesti do emotivnog prezasićenja. Bračni partneri treba da zajedno naprave plan koji se tiče oboje i obuhvata načine na koji će do toga doći. Kada oboje vode računa o tome šta je sledeće na spisku obaveza, lakše se mogu ostvariti svi ciljevi. Najbolji način je da o tome pričaju redovno, istovremeno vodeći računa o napretku koji su ostvarili u međuvremenu.

Poslušajte šta partner ima da vam kaže

I vi i partner treba da se osećate bezbedno u braku, što znači da u svakom trenutku možete da iskažete svoja osećanja bez straha. To sve zavisi od reakcije partnera na nešto što kažete. Najgore što se može desiti je da odbacujete to što vam kaže kao nebitno ili lažno, jer to može napraviti razdor. Ako odlučite da iskreno prihvatite to što partner ima da vam kaže i razmislite o tome kako da nešto poboljšate, onda ste napravili pravi izbor.

Ne pokušavajte da odmah rešite svaki problem

Tačno je da će partner koji vam se žali na nešto često tražiti da pomognete u rešavanju tog problema, ali ima i onih situacija kada ne treba odmah da delate. Tada samo treba da čujete šta vam partner želi reći i odgovorite mu kako ga razumete. Dajte mu prostora da sam reši nešto ukoliko vam nije tražio pomoć oko toga, jer mu tako stavljate do znanja da verujete kako se može sam snaći.

Ne zaboravite na seks

Postoje mnogi vicevi o tome kako seks postaje beznačajan ili čak nepostojeći u toku braka. To nikako ne smete dozvoliti, uprkos svim preprekama poput poslovnih obaveza i dece. Možda će vam delovati glupo da napravite raspored i označite slobodno vreme za seks, ali to će svakako biti bolje nego da ga uopšte nema. Bez obzira na sve druge obaveze, seks je prirodan i neophodan deo zdravog braka.


29-Pics-That-Prove-We-Live-in-a-Dystopia_5 Da li je kraj stvarno toliko blizu? woman-1733881_1920 Zašto je bolje da radimo više stvari istovremeno married_to_cheapeskate_advice_728 3 saveta za bračni život sa štedišom coffee-cup-2317201_1280 Da li naš DNK određuje da li nam se sviđa kafa? · · · ·