Brada
PULS GRADA · moda

Da li je do hipsterskog “drvoseča” trenda koji se pojavio u poslednjih par godina ili nostalgije za prošlim vremenima? Možda je do povratka muževnosti usled dugogodišnjeg korporativnog propagiranja sveže obrijanog lica kao jedinog dozvoljenog, dovoljno urednog i društveno prihvatljivog? Čak je i pobednica ovogodišnje Evrovizije imala bradu. Šta god da je u pitanju, tek brade na muškarcima su se poslednjih godina ustalile kao obavezan asesoar. Prvo su krenule stidljivo, one od dva-tri dana, da bi sada ponosno u svojoj punoj snazi krasile muška lica.

Zajedno sa bradama rastao je i trend propagiranja istih. U Srbiji je veoma popularna stranica Jahači bradokalipse, koja okuplja više od 14000 fanova. Možete podržati njih ili svoj prirodni asesoar tako što ćete kupiti majicu sa njihovim logom.

U susednoj Hrvatskoj odlučili su se da italijansku reč Barba koriste ne bi li stvorili novi bradati istoimeni brend. Na ovoj stranici naći ćete bedževe sa crtežima, ali i slikama čuvenih bradonja poput kralja Solomona, zatim notese, olovke i tabakere, koji bi trebalo uskoro da budu dostupni i kod nas.

Na sajtu Beardvertising možete se prijaviti i da okačite neku reklamicu tj. beardboard na svoju bradu, a marketinška firma iz Kentakija čija je ovo ideja će vam platiti 5$ po danu.

Kako da je nosite? Možete otići do kraja u drvoseča trend i upasati svoju kariranu košulju u farmerke i obuti kanađanke, a možete je nositi i uz odela koja će standardnoj muškoj eleganciji dati dozu opuštenosti i ,neurednosti’. U kombinaciji sa tetovažama, takođe mogu biti odličan asesoar.

Neki od poznatih bradonja su i glumci Ben Affleck, Tom Hardy, George Clooney, Michael Fassbender, zatim pevači Bon Iver, Devendra Banhart, Justin Timberlake, Drake, a u modnom svetu ćete teško naći nebradatog muškarca – od stvaraoca Byredo parfema, Ben Gorhama, do muške modne ikone Justina O’Shea. Nikako ne bi trebalo da zaboravimo ni kako je ovaj asesoar stajao asovima starog Holivuda poput Paul Newmana, Clint Eastwooda ili Roberta Redforda.

Justin TimberlakeOtvori galeriju

Poznajem žene kojima je brada na muškarcima isto što i mukarcima grudi na ženama (ako razumete šta hoću da kažem), pa neka vas ne začudi ukoliko pre njih vidite sa bradatim bedževima i majicama nego nekog od pripadnika jačeg pola.

Cannes Moda sa crvenog tepiha – šta su poznati obukli za filmski festival u Kanu Sharon Manje poznate modne ikone iz 60ih i 70ih Neodovljivi četvorogodišnjak imitira muške modne trendove Neodoljivi četvorogodišnjak imitira muške modne trendove Večera Šta su zvezde obukle za večeru sa princom?