4357_cover
KULTURA · fotografija

Teško je poverovati da je pre samo 60 godina međurasni brak bio zabranjen u nekim državama. Upravo za taj „zločin“ su pred sudom u Virdžiniji (SAD) odgovarali Mildred i Richard Loving, koji su tema nove knjige fotografija „The Lovings: An Intimate Portrait“.

Mildred, koja je afroameričkog i indijanskog porekla, i Richard Loving, koji je belac, su 1958. uhapšeni zbog sklapanja međurasnog braka. Budući da nisu hteli da se pomire sa nepravednošću zakona, mladi bračni par je odlučio da uloži žalbu na odluku suda u Virdžiniji Vrhovnom sudu u Vašingtonu.

Novinar i fotograf Life magazina Grey Villet je 1965. proveo nekoliko nedelja sa njima i preneo njihovu životnu priču široj javnosti u SAD. Podrška naroda za njihovu borbu nije izostala. Već 1967. Vrhovni sud je jednoglasnom odlukom ukinuo bilo kakve zabrane međurasnih brakova na celoj teritoriji SAD.

foto: Grey VilletOtvori galeriju
zqSXnBfOThZmhQK-oDY8_andreyyakovlev4_cover1 Na tragu folklora starih Slovena 4059_cover Bob Dylan: Njujorški portreti slavnog muzičara na početku karijere Credit-Pradeep-Raja-Kannaiah-GRAND-PRIZE_cover Pobednici 14. Smithsonian takmičenja Detinjstvo (foto: Adrian C. Murray) Fotografije koje čuvaju magiju detinjstva · · ·