Branka Kovačević
U VAZDUHU · intervju

Nedavno se u rafovima domaćih knjižara pojavio naslov „Kako postati ikona stila? Beograđanke znaju“, knjiga dugogodišnje novinarke Bazara i Ilustrovane Politike. Branka Kovačević je odlučila da „modno razbudi“ svoje čitaoce, i uz to otkrije intmni svet najpoznatijih Beograđanki…

Za početak, zanima me koliko ti je dugogodišnje novinarsko iskustvo pomoglo u pisanju ove knjige i kako se rodila ideja za njen nastanak?

Bavljenje novinarstvom podrazumeva stalno istraživanje, stalni rad na sebi i učenje. Susreti sa ljudima, intervjui koje sam kao novinar često radila su mi pomogli da i sama postanem bolja, da od sagovornika naučim mnogo toga ali i da uz pomoć nekih samo mojih „filtera“ izaberem sagovornice za ovu knjigu. Mnoge od njih poznajem veoma dugo, sa nekima sam već radila intervjue za časopis Bazar gde sam godinama bila urednica kulture, ali sam sve razgovore i priče za ovu knjigu Kako postati ikona stila? Beograđanke znaju radila baš za ovaj projekat i nigde ranije nisu objavljene. Htela sam da, svi oni ljudi, koji žive u ovom gradu ili koji u njega povremeno dolaze, a zastupaju onu čuvenu tezu da ovde žive najlepše žene u Evropi, konačno i upoznaju neke od njih.

Kako bi opisala suštinu knjige Beograđanke znaju? U pitanju je veoma specifična vrsta dokumentarističke proze, zar ne? 

Knjiga je pisana  „savremenim jezikom“, u nekim delovima je u formi intervjua a negde je ispovedna, pisana u prvom licu da bi se sa čitaocem ostvario bolji kontakt. Cilj mi je bio da čitalac i moje sagovornice ostvare „prisan“ kontakt, da priče budu inspirativne, motivišuće i da pokrenu na akciju. Da modno osveste, daju ideju, ispoliraju stil svake od nas.

Šta to Beograđanke čini posebnim i drugačijim i zašto baš ovih 18 žena? Šta je to što Beograđanke znaju, a ne i druge žene iz evropskih i svetskih metropola?

One imaju jednu veoma posebnu osobinu – da od malo naprave mnogo. To je i veština i toj veštini ih je život na Balkanu naučio. One su prave alhemičarke. Jedna od mojih sagovornica u knjizi, trenutna zvezda među svetskim dizajnerima, Zemunka, Roksanda Ilinčić je ovako objasnila kako ona vidi Beograđanke: „Naše žene su veoma doterane i imaju neki svoj prepoznatljiv stil. Veoma su samouverene, i da ne zaboravim, veoma su i lepe, što je izuzetno važno. Mislim da je prirodna lepota žena sa ovih prostora, ta tananost u izrazu, nešto po čemu se mi potpuno izdvajamo ne samo od Evrope, nego od celog sveta. Posebna je i ta naša umetnost življenja i doterivanja sa malo novca. Nažalost, veoma smo istrenirane i za razne nepredvidive okolnosti, ali na sve to treba gledati sa pozitivne strane. U smislu da kada nemate baš mnogo novca, kreativnost i mašta krenu da rade mnogo snažnije“. U ovom opisu Beograđanki se potpuno slažem sa Roksandom. Setite se samo Skarlet O’Hare, junakinje mega hita Prohujalo s vihorom kako je u teškim vremenima u Džordžiji od zavesa pravila sebi haljinu i u njoj izgledala kao milion dolara. E, zato smo mi posebne. Od života izvučemo ono najbolje i kad je teško. A često nam nije lako u životu.

Već dugo živimo u teškim vremenima. S tim u vezi… Kako se knjiga poput ove, knjiga koja donosi dodir glamura, uklapa u trenutnu srpsku književnu ponudu? Šta si njenim objavljivanjem želela da postigneš?

Mi živimo u teškim vremenima od kad znamo za sebe! I ta teza pada u vodu kad su ovakve knjige u pitanju. Ko ne voli priče o lepim ženama? I ko od nas ceo život želi da provede u „teškim vremenima“. Htela sam ovom knjigom da učinim naš život lepšim, inspirativnijim jer se samo tako izlazi iz teških vremena. Samo mi sami nas možemo izvesti iz vremena koje želimo da ostane iza nas. A žene su te koje su umetnice da život oboje lepim bojama! Eto inspiracije u jednoj kreativnoj i veseloj knjizi u kojoj su glavne junakinje žene različitih godina: princeza Jelisaveta Karađorđević, Roksanda Ililnčić, Jelena Ivanović, Sara Brajović, Marija Tarlać, Jelisaveta Orašanin, Ana Stanić, Jovana Joksimović, Verica Rakočević… žene koje izdaju manifeste modnih trendova po lokalnim kafićima, u prvim redovima modnih revija, u parkovima, na šetalištima pored reka, na snobovskim mestima, u bučnim restoranima, frizerskim salonima, zelenim pijacama… žene uz koje je život lakši i svakako lepši.

Promocija knjige je u punom jeku… Kako protiču susreti sa čitateljkama i da li već ima rekcija? Da li postoji ideja da Beograđanke znaju dobiju nastavak? Ne manjka nam sjajnih žena… 

Reakcije čitalaca su iznad očekivanja. Pres konferencija je bila izuzetno posećena i mediji su veoma zainteresovani za ovu neobičnu i luksuznu knjigu. Ali, knjigu koja nije skupa. Ona je drugačija i ona se čuva i poklanja. Uz nju se uči. Baš sam danas imala sastanak sa jednom poslovnom ženom iz Zagreba, a koja je baš iz sveta izdavaštva i ljubitelja knjiga,  koja je doputovala u grad na kratko i koja je čula za Kako postati ikona stila? Beograđanke znaju. Želela je da me upozna a kada je uzela knjigu u ruke i provela neko vreme čitajući je, priznala mi je da skoro tako nešto inspirativno, lepo i autentično nije držala u svojim rukama a ceo svoj život je okružena knjigama. Mislim da region ne gaji iluzije o lepoti i posebnosti Beograđanki. One zaista jesu takve.  One nisu savršene ali su jedinstvene i neponovljive. Da li će biti nastavka, pokazaće vreme a reč dati čitaoci.

02 foto Vladimir Sretenovićcover Jelena Bogavac: Fabrika pozorišne tradicije David-Simoncover Dejvid Sajmon: Kritika jednog sveta Pjongjang i Fleksi Filip Milosavljević: Severna Koreja je zanimljiva za sva čula Nemanja Sekulić Nemanja Sekulić: Šta radi Petar Pan u digitalnom svetu? ·