mu
PULS GRADA · sport&rekreacija

Olimpijske igre u Riju su nedavno završene i moraćemo da čekamo još četiri godine da opet vidimo sportiste kako se takmiče u olimpijskim disciplinama. U međuvremenu, možemo slaviti poruku Thomasa Bacha koji je rekao: „U svetu Olimpijskih igara, svi smo jednaki“, ali vreme je da saznate ko je to malo bolje jednak.

A šta je bolje od merenja jednakosti nego upoređivanje broja zlatnih medalja koje je država osvojila? Sledeća karta pokazujue ukupan broj medalja koje je osvojila koja zemlja Evrope. (Čisto radi poređenja: Sjedinjene Američke Države: 46; Kina: 26; Japan: 12; Južna Koreja: 9; Australija: 8; Brazil: 7)

No, čini se da ovi brojevi ne pričaju celu priču. Kada bismo računali broj zlatnih medalja po glavi stanovnika, karta bi izgledala malo drugačije. Srednja vrednost broja stanovnika je 10 miliona, ali opet, dolazimo do malog problema- ispada da je Hrvatska prva po broju zlatnih medalja po glavi stanovnika. Hrvatska je osvojila 11,8 medalja na 10 miliona ljudi, a ukupna populacija Hrvatske je nešto veća od 4 miliona.

Opet, poređenja radi, ovakvi brojevi za druge zemlje koje su na Olimpijskim igrama u Riju bile besprekorne izgledaju ovako: Sjedinjene Američke Države: 1,4; Kina: 0,2; Japan: 0,9; Južna Koreja: 1,8; Australija: 3,5; Brazil: 0,4.

Asistent gola je bio vetar Asistent gola je bio vetar oi Parovi Olmpijskih igara vežba I samo razmišljanje o vežbanju može nas učiniti jačim BierJoga BierYoga: Jeste li za jogu sa pivom? ·