Institut robotike, Sankt Petersburg, Rusija
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Nijedan arhitektonski stil ne izaziva toliku mržnju kao brutalizam. Velike građevine od betona, ravnih krovova, lišene ornamenata, sive boje, ponekad futurističkog dizajna, su svojevremeno bile simbol modernizacije, dok danas uglavnom izgledaju neugledno, neretko ižvrljane grafitima i malo ko ih vezuje za ideju progresa.

Osim ljudi sa Novog Beograda, retki su oni koji gaje tople emocije ka zgradama u ovom stilu, a u velikom broju svetskih metropola vlasti gledaju da ih sruše, na oduševljenje lokalnog stanovništva. Interesantno je da brutalizam najveću popularnost ima kod studenata arhitekture koji često organizuju izlete u bivše socijalističke zemlje isključivo da bi se divile takvoj arhitekturi. Običan narod pak, njihov dizajn smatra previše surovim i hladnim i zgrade takvog tipa ga više podsećaju na zatvore i bunkere nego podesan prostor za odgajanje dece.

Sakupili smo za vas fotografije nekih od najpoznatijih građevina u brutalističkom stilu, pa procenite sami da li je mržnja opravdana ili akademci prepoznaju neki kvalitet koji mi ostali ne primećujemo.

Genexov toranj, Beograd, Srbija, arhitekta: Mihajlo MitrovićOtvori galeriju
cover Art deko: Raskošni stil u doba džeza Stepenice i biblioteka 2u1 I stepenice i neobične police za knjige Bazen na nebeskim visinama Bazen među oblacima cover Petorica arhitekata koji su ulepšali svet ·