page-cover
U VAZDUHU · flešbek

Verujemo da se mnogi od vas i dalje pitaju svakog Uskrsa kakve veze imaju zečevi, kao jedni od simbola ovog hrišćanskog praznika, sa vaskrsenjem Isusta Hrista. Odgovor glasi: nikakve.

Uskrs, međutim, pada u isto vreme kada su pagani slavili praznik dolaska proleća. U njihovom slučaju, iza izbora zeca kao simbola ovog praznika stoji vrlo dobar razlog.

Naime, zečevi su poznati kao životinje sa najbržom mogućnošću razmnožavanja i kao takvi su idealan simbol plodnosti i novog početka. U umetničkim delima koje vam  predstavljamo u našoj galeriji, oni pak preuzimaju znatno mračniju ulogu. Nacrtani sa mačevima, sekirama i lukom i strelom, pre bi se reklo da simbolišu smrt nego rađanje novog života. Iz nekog razloga najveći broj njihovih žrtava na slikama čine ljudi i kučići. Zašto je to tako, možemo samo da nagađamo.

Brutalni zečevi srednjovekovne umetnostiOtvori galeriju
pirate-47705_960_720 7 činjenica koje niste znali o gusarima Naslovna fotografija - Đorđe Stanojević u svojoj kući (foto arhiv Istorijski muzej Srbije) Đorđe Stanojević: Čovek koji je osvetlio Srbiju Beograd Porekla naziva beogradskih naselja (drugi deo) Siroče na grobu Predićeva slika koja pobuđuje saosećajnost · · · ·