naslovna filmovi
KULTURA · film/TV

Za početak školske godine sam za vas pripremio kratke osvrte na pet aktuelnih bioskopskih filmova – i svaki film brojčano ocenio, ocenama od jedan do pet – baš u školskom duhu. Iskreno, i nije neka ponuda. Kečeva ima, ali ne i četvorki i petica… Slaba je to ponuda.

PRAVEDNIK 2 (THE EQUALIZER 2)

Antoan Fukva i Denzel Vošington ponovo sarađuju, i to na prvom nastavku koji je Vošington snimio u svojoj bogatoj karijeri. Iskreno, drugi deo Pravednika mi se više dopao od prvog, mada sam svestan da će biti onih kojima neće prijati mozaička narativna struktura dvojke i atipičan ritam za osvetničke akcijaše. Nisam oduševljen, ali sam zadovoljniji nego što sam očekivao. Pokušano je nešto drugačije, a i to je već nešto… Melisa Lio ima efektnu epizodu (ponavlja ulogu iz prvog dela), a tu je i Pedro Paskal koji se proslavio kao Oberin Martel u Igri prestola.

Ocena: 3/5

MEGALODON: PREDATOR IZ DALEKIH DUBINA (MEG)

Neodoljivi ćelavi akcioni heroj Džejson Stejtam protiv megalodona, ogromne praistorijske ajkule. Potentna postavka, nema šta, mada ovde znatno razblažena odlukom da film bude pogodan za što širu publiku što je iz priče odstranilo sve iole naglašenije horor elemente. Ostala je „vanila“ i tako smo dobili film o gigantskom podvodnom čudovištu za sve od 7 do 107 godina. Umereno zabavno, mada suštinski trivijalno i nepotrebno. Kineski produkcijski uticaj je veoma očigledan (u pitanju je američko-kineska koprodukcija), što može biti zanimljivo za proučavanje popkulturnih modela.

Ocena: 2.5/5

ŠPIJUN KOJI ME JE ŠUTNUO (THE SPY WHO DUMPED ME)

Špijunske komedije su u modi i bilo ih je prilično u bioskopima proteklih godina. Neke su bile odlične (Kingsmen: Tajna služba, Čovek iz U.N.C.L.E.), neke baš i ne (Špijuni, Ovo znači rat)… Špijun koji me šutnuo je neka zlatna sredina kada je ovaj pod-žanr u pitanju. Ništa posebno, a opet pitko i korektno. Naravno, filmovi poput ovog su krajnje budalasti, mada je u tome (između ostalog) i poenta. Mila Kunis više nije klinka, godine su i nju sustigle, ali se očekivano fino snašla u ovoj ulozi. Partnerka joj je Kejt Makinon i njih dve su skladan komičarsko-akcioni tandem.

Ocena: 3/5

VERNOST (LE FIDELE)

Koliko je samo ovo loše, pa još traje 130 minuta. Mikael Roskam nikako ne može da se dozove pameti. Film Bikova glava je bio baš dobar, ali sve nakon njega… Slabo. Tu sudbu hudu doživela je i Vernost, najnoviji Roskamov pokušaj. Dvoje atraktivnih glumaca (Matijas Šunars i Adel Eksahopulos) potpuno je protraćeno. U produkcijskom pogledu – sve je na mestu. Ali scenario… Nimalo mi se nije dopao. Ta očajnička Roskamova težnja za tragičnim nije proizvela željeni efekat. Naprotiv. Iako glavne glumce volim da gledam, uopšte nisam mario za likove koje tumače u ovom filmu. Priča je potpuno trivijalna, a scena seksa je premalo da bi Vernost učinile vrednom gledanja. Zaobići.

Ocena: 1/5

NEMILOSRDNI PLIŠANI (THE HAPPYTIME MURDERS)

Najoklevetaniji film godine je stigao u naše bioskope. Akciona komedija Brajana Hensona je izmasakrirana od strane kritike, brutalno i bez milosti (da ne kažem: nemilosrdno), a u pitanju je jedan sasvim simpatičan film. Nije ovo na nivou Ko je smestio Zeki Rodžeru? ili Upoznajte Fiblse, ali je u pitanju korektna krimi ujdurma sa lutkama i ljudima, krcata crnim humorom, drogom, seksom i nasiljem. Brajan Henson koristi zaostavštinu svog slavnog oca Džima da bi stvorio jedan perverzni čupavi svet i očigledno se dobro zabavio dok je to radio. Zabavio je sebe, a i gledaoce. Bar one koji imaju sklonosti ka takvoj vrsti humora.

Ocena: 3/5

Buster-768x506 Stigao je trejler za novi vestern braće Koen BeachBum_still-e1536326357405-700x361 Metju Mekonahi je neprepoznatljiv u trejleru za novu komediju juzni vetar naslovna Prva filmska kritika „Južnog vetra“ banner-1155437_1920 Najbolje koledž komedije svih vremena · ·