Pristan
životna sredina

Moćni i plavi Dunav u Srbiji je najširi kod tvrđave Ram, i posebno impresivan u Golupcu. Krstarenje evropskom rekom, koja svojim delom prolazi kroz istočnu Srbiju, donosi i osećaj spokoja, i uzbudljiv pogled na fascinantnu okolnu prirodu. Na obalama Dunava su očuvane srednjevekovne tvrđave, u blizini su zanimljiva arheološka nalazišta, manastiri, jezera.

A autori projekta „Probudi Dunav“ nastojaće da dodatno doprinesu pozitivnim trendovima u putničkom saobraćaju, i podstaknu interesovanje putnika da upoznaju i nove, atraktivne lokacije u ovom delu Srbije.

Istočna podunavska Srbija nudi turistima mnogo toga, a cilj projekta Probudi Dunav koji je pokrenula Agencija za upravljanje lukama u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) jeste pre svega turistička revitalizacija ovog kraja.

Atraktivnost Golubačke tvrđave
Projekat je pokrenut kako bi se razvio kruzing i domaći linijski saobraćaj, i povećao prihod od turizma u opštinama istočne Srbije. U Agenciji za upravljanje lukama navode da je realizacija projekta počela prošle godine otvaranjem novih pristaništa u Smederevu i Kladovu. Početkom ove godine otvoreno je putničko pristanište u Golupcu, i nedavno je, za Uskrs, ovde pristao prvi kruzer. Golubačka tvrđava godinama unazad privlači veliki broj turista koji dolaze prevashodno kopnenim putem. Sada će i turisti sa većih brodova imati priliku da obiđu očuvanu tvrđavu sa devet kula koja je na strmim liticama Dunava sagrađena u prvim decenijama 14. veka. Novo pristanište nalazi se uz samu tvrđavu, četiri kilometara nizvodno od Golupca. U Agenciji za upravljanje lukama navode da se očekuje da će u ovoj nautičkoj sezoni u Golupcu pristati više od 20 kruzera, sa oko 2500 turista.

Nova pristaništa
Do kraja ovogodišnje sezone će se otvoriti i nova međunarodna pristaništa u Velikom Gradištu i Kostolcu. U planu je i izbor operatera u međunarodnom putničkom pristaništu u Donjem Milanovcu, kao i uspostavljanje linijskog saobraćaja koje se, pre svega, odnosi na otvaranje vodnog carinskog prelaza između Kladova i Turnu Severina. (Otvaranje ovog prelaza i uvođenje nove rečne linije, ističu u Agenciji je veoma značajno – taj prelaz bio je zatvoren skoro tri decenije.)

Muzej na Dunavu
Istočna Srbija je svojevrsni muzej na Dunavu. Pored tvrđave u Golupcu poznate su i tvrđave u Ramu i Smederevu. Blizu Kladova se nalaze arheološki ostaci Trajanovog mosta (most rimskog cara Marka Trajana otvoren je 105. godine na Dunavu) i rimskog naselja Pontes. Veoma je značajno arheološko nalazište Lepenski vir koje svedoči o naseobinama, načinu života i kulturi ljudi iz praistorijskog doba. Blizu Kostolca nalazi se Viminacijum, arheološko nalazište na kom su ostaci logora rimske legije i grada koji su nastali u I veku nove ere i funkcionisali do sedmog veka. Kada su prirodne lepote u pitanju u ovom kraju dah zastaje od pogleda na Đerdapsku klisuru u kojoj Dunav vijuga menjajući svoju širinu i u jednom tesnacu se sužava na čak 150 metara. Klisura je prirodni fenomen, najveća i najduža klisura u Evropi, i deo nacionalnog parka Đerdap. Nedaleko od Velikog Gradišta, na desnoj obali Dunava, je i prelepo veštačko Srebrno jezero, omiljeno izletište sa brojnim vikendicama.

Projekat „Probudi Dunav“ obuhvata podunavske gradove: Smederevo, Kostolac, Gornji Milanovac, Kladovo, Golubac, Veliko Gradište.

„Turisti koji se odluče da rekom posete ove krajeve, imaju jedinstvenu priliku da krstare kroz nekoliko istorijskih i kulturnih epoha. Zajedno sa partnerima na projektu, UNDP, ostvarili smo blisku saradnju sa lokalnim samoupravama, i lokalnim turističkim organizacijama. Nastojimo da stvaranjem uslova, odnosno otvaranjem pristaništa, podržimo i pokrenemo lokalno stanovništvo da kroz autentičnost svog kraja – gastronomiju, spomenike, i nesvakidašnje lokalitete privuku i zadrže strane turiste„, navode u Agenciji za upravljanje lukama.

Popularna krstarenja
U ovoj agenciji ističu i da je krstarenje rečnim vodenim putevima u Srbiji sve popularnije poslednjh godina. U poslednje tri godine pristajanje brodova se uvećava svake godine za 5%, kao i broj turista. U priči o kruzerima koji tokom Dunava prolaze i kroz našu zemlju, u Agenciji za upravljanje lukama navode da oni mahom dolaze iz zemalja Zapadne Evrope, na svom putu ka Crnom moru. Sastav putnika je raznovrstan, pa su tako Srbiju do sada imali priliku da upoznaju turisti iz Amerike, Nemačke, Danske, Holandije, Velike Britanije, ali i iz Izraela, Kanade i Australije.

· · · · ·